Nova studija otkriva zanimljvosti o žirafama

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B otkrilo je da vam, poput pevanja Bitlsa, prijatelji zaista pomažu - ako ste žirafa. Očaravajuće otkriće pronašao je istraživački tim koji je vodila Monika Bond, naučna saradnica sa Univerziteta u Cirihu (UZH), koja je proučavala društveni život žirafa u Tanzaniji.

Petogodišnji projekat imao je za cilj da istraži uticaj društvenih krugova, ljudske aktivnosti i životne sredine na stopu preživljavanja jednog od najpoznatijih biljojeda na Zemlji. Gledali su životinje u regionu Tarangire u Tanzaniji, području koje sadrži više društvenih grupa koje se kreću od 60 do 90 ženskih žirafa. Socijalne grupe ženki su najstabilnije, jer mužijaci napuštaju porodične grupe kada sazriju, a zatim se kreću između grupa, provodeći više vremena sami u odnosu na ženke.

Istraživači su izvršili mrežne analize i kombinovali ove podatke sa stopama preživljavanja da bi razumeli koje životinje duže prežive u kojim grupama i koji faktori mogu uticati na to. Otkrili su da formacije grupa žirafa nisu stalne i da će se mogu menjati čak i tokom dana. Ženke će, međutim, verovatnije stvoriti dugoročna prijateljstva, a društveni život ovih jedinki utiče na stopu njihovog preživljavanja.

- Grupisanje više ženki povezano je sa boljim preživljavanjem ženskih žirafa, iako se članstvo u grupi često menja. Ovaj aspekt društvenosti žirafa je čak važniji od atributa njihovog nedruštvenog okruženja poput vegetacije i blizine ljudskih naselja. - rekla je Bond u izjavi.

Pored krivolova, najveće pretnje ženskim žirafama uključuju neuhranjenost, bolesti i stres, koji se međusobno preklapaju. Kada su ženke bile sa svojim prijateljima, bile su efikasnije u pronalažemnju hrane, jer su mogle da razmenjuju informacije o tome gde je najbolja hrana. Pored toga, boravak u grupi pomaže u borbi protiv predatora i bolesti.

Autor: redportal.rs

#studije

#Žirafe