Gvineja je izvestila SZO o novim slučajevima ebole

Gvineja je proglasila epidemiju virusa u nedelju u prvom povratku ove bolesti još od 2016, dok je Kongo zabeležio 4 nova slučaja ovog meseca.

Zdravstvene organizacije su požurile da pomognu Gvineji zbog mogućeg ponavljanja velike epidemije koja je odnela više od 11.300 života u zapadnoj Africi do 2016.

- Već smo upozorili 6 zemalja uključujući Sieru Leone i Liberiju i oni se pripremaju za potencijalnu novu infekciju - rekla je Margaret Haris iz SZO.

Gvineja je okružena zemljama poput Senegala, Gvineja Bisao, Mali, Obala Slonovače, Siera Leone i Liberije koje su takođe ugrožene.

Gvineja je do sada imala 10 slučajeva i 5 smrti od ebole. Zabeležili su već 115 kontakta od zaraženih osoba.

Ebola uzorci su poslati kako bi naučnici u SZO mogli da adekvatno prouče novi soj virusa.

Iz Konga javljaju ipak, kako ovo nije novi soj već da se opet pojavio virus koji je odneo 2.200 života od 2018-2020. godine.

- Što se tiče infekcije, nismo još uspeli da identifikujemo njeno poreklo - rekao je ministar zdravlja Eugen Salita.

Od epidemije u zapadnoj Africi proizvodnja vakcina se značajno poboljšala i omogućila da se smrtnost smanji.

Ova bolest uz COVID-19 pandemiju bi dalje oslabio te države kao i njihove zdravstvene sisteme koji su već pod velikim opterećenjem.

Ebola virus može da izazove krvarenje organa i prenosi se preko telesnih tečnosti. U poređenju sa COVID-19 smrtnost je mnogo veća ali nije toliko lako prenosiva i ne može se preneti asimptomatski.

Autor: redportal.rs

#Afrika

#Ebola

#SZO

#epidemija