Sletanje će se prenositi uživo u ovoj opštini

U malenoj opšini Jezero stanovnici će putem video bima 18. februara moći pratiti sletanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars.

Rover, čiji je naziv Perservance (Upornost), trebalo bi u četvrtak da sleti na krater na Marsu koji je nazvan upravo po ovoj maloj opšini.

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opšine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opšini u BiH.

Naziv kratera je odabran među 80 predloga, a kao razlog je istaknuto to što na brojnim slovenskim jezicima opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Prethodno je naziv kratera obelodanjen 2. jula iste godine na svečanosti povodom 4. jula i Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

Iz Opšine Jezero su saopštili da je sletanje predviđeno za 20:15 sati i da će prenos biti organizovan u skromnim uslovima, zajedno s mladima opštine Jezero, u sportskoj sali Osnovne škole Vuk Karadžić u Jezeru.

Načelnica Ružičić rekla je tada da su u ovoj opšini srećni što se krater na Marsu zove Jezero. Američka svemirska letelica lansirana je s Floride, a glavna misija rovera Perseverance je otkriti da li je na Marsu ikada bilo života. Naučnici veruju da su na Marsu nekada postojali uslovi koji su mogli dovesti do života mikroba. Letelica je opremljena sa dva mikrofona pa se naučnici nadaju da bi, prvi put, mogli imati i zvuk s druge planete.

Autor: redportal.rs

#Jezero

#Republika Srpska

#krater

#mars

#nasa

#opština

#rover