U intervjuu koji je dao pre skoro 40 godina naš čuveni glumac je govorio o psihološkom efektu koji su imali zarobljenici nacista.

U potresnom intrevjuu koji je dao za televiziju 1981. glumac Mija Aleksić je opisivao događaje u Kragujevcu u drugoj polovini oktobra 1941. godine.

- Prvi put sam osetio strah od smrti oko pola 6 uveče, kad je prva grupa streljana (...) Nemci su to verovatno učinili i zbog psihološkog pritiska, da ne bi došlo do pobune, da nas time smire. Od tog trenutka ja neki strah nisam imao - rekao je Aleksić.

IZVOR: YT / Jugoslovenski Komunist

Opisujući kakav psihološki efekat ima masovno streljanje koje se dešava u neposrednoj blizini, naš poznati glumac je u tome našao i objašnjenje neobičnog fenomena, da je relativno mali broj vojnika mogao da ubije mnogo veći broj ljudi.

- Čudno je to neko osećanje. Čovek oseti da nešto prostruji, i onda to postane nešto kao neka obična stvar. Tad sam shvatio kako su Nemci uspevali, da po nekoliko njih, sprovode kolonu od po sto ili dvesta ljudi... Jer to je valjda taj psihološki pritisak - zaključio je Mija Aleksić u svom svedočenju o tim događajima.

Budući veliki glumac je streljanje u Kragujevcu izbegao pukim slučajem, iako je pohađao Drugu mušku gimnaziju iz koje su streljani mnogi njegovi drugovi. Ostalo je zabeleženo da je svojoj majci, kad se vratio kući, kad je čuo ko sve od bliskih prijatelja nije doživeo 22. oktobar, rekao iz osećaja krivice "Mama, ja nisam kriv što sam ostao živ".

Mija Aleksić je bio poznati srpski televizijski, pozorišni i filmski glumac, a ostao je upamćen kao vrhunski komičar i osvajač brojnih nagrada i priznanja. Umro je u Beogradu 1995. godine, ostavivši iza sebe troje dece, ali i veliki broj uloga iz kojih su mnoge replike poznate i danas.

Autor: redportal.rs

#1941

#Kragujevac

#mija aleksić

#streljanja