Na Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u ponedeljak, 15. februara, ispred Roditeljske kuće biće organizovano puštanje balona

- Kada smo pre 3 meseca otkrili da naša dvoipogodišnja Alina boluje od neurofibromatoze tipa 1, ne mogu vam opisati šok koji smo tada doživeli - kazala je Sada Ajkunić iz Modriče, koja sa svojom ćerkicom boravi u Roditeljskoj kući u Banjaluci.

Neurofibromatoza je bolest kod koje se stvaraju tumori uzduž živaca, što ponekad dovodi do značajne deformacije mekog tkiva ili kosti. Sada Ajkunić priča:

Kada je bila beba od 4 meseca, primetili smo fleke na telu, ali su nas lekari tada uveravali da je sve u redu, da bismo tek nedavno otkrili pravu dijagnozu. Ne mogu vam opisati šok kada nam je doktor rekao od čega naša dvogodišnja devojčica boluje. Nekoliko trenutaka samo sam gledala uprazno, niti sam mogla plakati, niti pričati, jednom rečju, strašno.

Dodaje da ni po čemu nisu mogli primetiti da je njihovo dete bolesno, jer što se tiče razvoja, sve je bilo normalno: na vreme je počela puzati, hodati i pričati.

Sada smo već 2 meseca smešteni u Roditeljskoj kući i Alina prima terapije. Do sada je primila 9, a treba 38. Budući da je jako mala, ne može i ne sme da prima jake terapije.

Takođe kaže da je značaj Roditeljske kuće ogroman jer je, kako priča ova majka, njima to postalo drugi dom.

Kad završimo s terapijom u Univerzitetskom kliničkom centru, Alina jedva čeka da dođe da se igra s decom koja su ovde.

Sada Ajkunić kaže da svim roditeljima koji borave u Roditeljskoj kući dođu momenti kad misle da ne mogu više, ali im je svima lakše kada vide da neko razume njihove brige i strahove.

Pored Sade i Aline, u Roditeljskoj kući boravi i Hajra Alić i njen petnaestogodišnji sin Ardinel iz Bijeljine, koji boluje od hemofilije.

Ardinelu je s 5 i po godina otkriveno da ima hemofiliju i, evo, nepunih 10 godina traje naša borba.

Dijana Berić, predsednica Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti Iskra, kazala je da je na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u protekloj godini od malignih bolesti lečeno 28 dece, a uslovi lečenja su na zadovoljavajućem nivou. Navela je da u Roditeljskoj kući godišnje u proseku bude oko 25 dece.

Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti Iskra obeležavanjem 15. februara želi da podigne nivo svesti javnosti da od raka sve više oboleva najosetljivija kategorija društva - deca, koja se na početku životnog puta susreću s teškom i neizvesnom borbom za budućnost, kao i da je rak bolest koja pogađa celu porodicu.

Na Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u ponedeljak, 15. februara, ispred Roditeljske kuće biće organizovano puštanje balona.

Autor: Dajana Vujatović / redportal.rs

#BANJALUKA

#Roditeljska kuća