Ruski stručnjaci su dali zeleno svetlo

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je posle posete ruskih stručnjaka Institutu Torlak, da je prva faza proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, preliminarno odobrena i dodao da bi proizvodnje uključivala transport supstance iz Rusije, punjenje ampula u Institutu Torlak kao i pakovanje i distribuciju u Srbiji i regionu.

- Po oceni ruskih stručnjaka, taj proces može da se realizuje u naredna 2 do 3 meseca - naveo je ministar a preneo njegov kabinet.

Druga faza proizvodnje vakcina na Torlaku podrazumeva dolazak nove grupe stručnjaka iz Rusije.

- Ovo je tek prva poseta ruskih stručnjaka Torlaku. U narednih 10 do 15 dana očekujemo dolazak ruskih stručnjaka čija je ekspertiza 'duboka proizvodnja' i razvoj vakcine od najranije faze, kako bi sa specijalistima Instituta Torlak opredelili sve one tehnološko-tehničke kapacitete koji su potrebni za proizvodnju ove vakcine u Srbiji - rekao je ministar.

Ocenio je da bi proizvodnjom vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji Srbija obnovila suverenitet u proizvodnji vakcina, što će, kako je naveo, u budućnosti biti sve važnija oblast u ostvarivanju geopolitičke ravnoteže u svetu.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Vakcina

#ruska vakcina

#torlak