Režimi često ovome pribegavaju kao odgovor na proteste i građansku neposlušnost

Kada su generali u vojsci Mjanmara izvršili puč prošle nedelje, ubrzo nakon toga su ukinuli pristup internetu kako bi umanjili širenje protesta. U Ugandi građani ne mogu da koriste Fejsbuk, Tviter i ostale društvene mreže nedeljama nakon završenih izbora. U Etiopiji je internet blokiran mesecima i toj blokadi se ne nazire kraj.

Širom sveta, blokada interneta je postala izuzetno popularna taktika represivnih i autoritarnih režima, ali i nekih liberalnih demokratija. Udruženja za digitalna prava navode da vlade koriste ovakve mogućnosti kako bi utišali kritiku i opoziciono mišljenje.

Režimi često blokiraju internet kako bi odgovorili na građansku neposlušnost, uglavnom kada su u pitanju izbori. Na taj način pokušavaju da blokiraju širenje informacija, a to je ekvivalent situacijama iz prošlosti kada su se blokirale lokalne TV ili radio stanice.

U prethodnoj godini je bilo 93 velike blokade interneta u 21 državi, navodi u svojim podacima Top10VPN, britanska agencija za istraživanje interneta. Ovakve liste ne ubrajaju Severnu Koreju ili države gde vlade permanentno ukidaju pristup internetu.

U Mjanmaru je blokada interneta trajala oko 24 sata prethodnog vikenda. Na taj način je hunta na vlasti pokušala da blokira širenje poziva na protest zbog uhapšene premijerke Mjanmara. U nedelju popodne, korisnici su primetili da im se pristup internetu vratio, samo što su se sada protesti u Mjanmaru masovno raširili po celoj državi.

Foto: Tanjug AP/AP

U Etiopiji je internet ugašen nakon sukoba početkom novembra. Blokada nije uklonjena, pristup internetu ne postoji, a ne zna se najbitnija informacija - koliko ima poginulih u sukobima i da li su ljudi počeli da umiru od gladi.

U Ugandi su blokirani Tviter, Fejsbuk i Jutjub pre predsedničkih izbora 14. januara, uz totalnu blokadu interneta na dan glasanja. Vlada je izašla sa saopštenjem da je morala da spreči opoziciju da napravi nasilne proteste.

Beloruske vlasti su blokirale internet na 61 sat nakon izbora 9. avgusta i predsedničkih izbora nakon kojih su usledili masovni građanski protesti širom države zbog pobede Aleksandra Lukašenka i tvrdnji da su izbori pokradeni.

Kada su u pitanju liberalne demokratije, Indija često pribegava blokadi interneta, pa su tako na stotinu puta blokirani pristupi internetu u različitim regionima. Najčešće blokade su bile u Kašmiru gde je poslednja blokada brzog protoka interneta trajala čak 18 meseci.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#FB

#Indija

#Uganda

#YT

#etiopija

#internet

#tviter