Rast cene prve kriptovalute je donelo i pitanje - šta će biti kada svi budu "iskopani"

Skorašnji događaji kada je u pitanju bitkoin, odnosno njegov nagli rast koji po svemu sudeći i dalje traje, naveo je na jedno pitanje koje se često ignoriše - šta će se desiti sa bitkoinom kada svi njegovi primerci butu iskopani? Upravo ovo pitanje su novinari britanskog onlajn izdavača LADBible postavili stručnjacima, i evo šta im je rečeno.

Naime, po konvenciji koja je usvojena na samom početku, broj bitkoina koji će biti moguće iskopati biće 21 milion. Do sada je iskopano oko 18.5 miliona bitkoina, dok se danas na svetskom nivou u proseku 1 bitkoin iskopa na 10 minuta. Ovako se stiče utisak da će se to desiti relativno brzo, i da će to izazvati neke potrese, ali to nije baš slučaj.

Zapravo, odgovor je nešto komplikovaniji (kao i bilo šta drugo kada su kriptovalute u pitanju). Prvo što treba znati jeste da se broj bitkoina u opticaju za iskopavanje (majnovanje) dvostruko smanjuje na svake 4 godine. Recimo, na samom početku se za svaki verifikovani blok dobijalo 50 bitkoina, od 2012. do 2016. 25 bitkoina, dok se prošle godine dobijalo 6.25.

Po toj stopi ograničavanja iskopavanja, zadnji bitkoin bi trebalo da bude iskopan 2140. godine, tako da sumnjamo da će iko od nas to doživeti. Svakako, do tad bi protokoli i konvencije mogle da budu izmenjene, što će se po svoj prilici i desiti.

Druga stvar koja prati bitkoin jeste činjenica da on ima posebnu taksu koja se naplaćuje prilikom svake transakscije, tako da kriptovaluta ima svoju vrednost i imala bi je čak i ukoliko bi iskopavanje u potpunosti stalo.

Ipak, za 120 godina od sad, kada bi trebalo da se iskopa zadnji bitkoin, stvari će se gotovo sasvim sigurno izmeniti u velikoj meri. Za sad, sudeći po rečima stručnjaka, sve investicije u ovu kriptovalutu su sigurne.

Autor: redportal.rs

#bitkoin

#majnovanje

#rudarenje

#vrednost