Problem koji pogađa oba partnera 😫

Uvreženo je mišljenje da će nesebični ljubavnici učiniti sve da odgode svoj orgazam dok njihova partnerka ne postigne svoj kako bi osigurali da ona bude zadovoljena. Sebični ljubavnici samo brinu o svom zadovoljstvu i nije im bitno da li je ona došla do vrhunca ili ne. A možda se varamo. 🤔 Jeste li nekada posumnjali da vaš partner, u stvari, nema kontrolu u odgađanju ejakulacije jer pati od preuranjene ejakulacije?

O ovoj temi portal Banjaluka.com razgovarao je sa urologom mr sc. dr Vladimirom Krivokućom iz UKC Banjaluka.

Šta je, u stvari, preuranjena ejakulacija i da li Vam se pacijenti javljaju zbog tog problema?

Preuranjena ejakulacija je ejakulacija koja se dešava nakon minimalne seksualne stimulacije, odmah ili gotovo odmah nakon penetracije, tj. kada muškarac nema kontrolu nad postizanjem orgazma. Može se dešavati pri svakom seksualnom odnosu, ili se javljati povremeno. Oko 30% muškaraca pati od ovog poremećaja. Znači, svaki 3-4 muškarac, i nije vezana za starost.
Veliki problem je što muškarci ne vole pričati o poteškoćama sa seksualnom funkcijom. Svi znaju za erektilnu disfunkciju i koji lekovi se koriste za taj problem, pa na svoju ruku uzimaju terapiju bez da se posavetuju s lekarom. Ali važno je istaći da lekovi za erektilnu disfunkciju mogu pomoći u produžavanju seksualnog odnosa samo ukoliko imate problem s postizanjem i održavanjem erekcije. Međutim, ovi lekovi ne pomažu ukoliko ejakulirate pre nego što želite.

Koje su posledice preuranjene ejakulacije? 🤔

Taj osećaj gubitka kontrole muškarcima najteže pada. Oni gube samopouzdanje jer se osećaju krivima što ne mogu promeniti situaciju. Žene su nezadovoljne odnosima koji prekratko traju, ali to najčešće zadržavaju u sebi da ne bi povredile svog partnera. Ovaj poremećaj ima veliki uticaj na odnos među partnerima, što često vodi u depresiju i anksioznost. Kako se stanje pogoršava, oba partnera počinju u potpunosti izbegavati seksualne odnose, iako želja za seksom i dalje postoji. Raste nezadovoljstvo u vezi, dolazi do otuđivanja, što može završiti raskidima i razvodima. Najteži oblik preuranjene ejakulacije, a to je ejakulacija koja se desi i pre nego dođe do penetracije, može biti i uzrok bračne neplodnosti.

Kako se postavlja dijagnoza i da li postoji terapija? 🧐

Započinjanje razgovora o vašem problemu je prvi korak u njegovom prevazilaženju. Dakle, najvažnije je da otvoreno o svom problemu razgovarate s vašim partnerom i potražite pomoć od lekara. Pre svega se isključuje postojanje neke druge bolesti, poput bolesti prostate ili erektilne disfunkcije. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu razgovora i jednostavnog upitnika, u kom se daju odgovori vezani za ejakulaciju, poput toga da li postoje poteškoće u kontroli ejakulacije i koliko se to često dešava, pa do toga da li se osećate frustrirano zbog nemogućnosti kontrolisanja ejakulacije.
Lečenje se zasniva na 2 pristupa: bihevioralna terapija i farmakoterapija. Bihevioralna terapija je usmerena na oba partnera i ima za cilj usvajanje tehnika za odgodu ejakulacije, tzv. stop - start - stisni tehnika. Ipak, za postizanje najboljih rezultata preporučuje se farmakoterapija, koja se može provoditi zajedno sa bihevioralnim metodama.
Jedini odobreni lek i preporučen od strane Evropskog urološkog udruženja za preuranjenu ejakulaciju je dapoksetin. Ovaj lek se odnedavno može naći i na našem tržištu. Koristi se po potrebi, 1-2 sata pre odnosa, čime se ostavlja mogućnost spontanosti, ima dobru efikasnost i dobro se podnosi. Nakon izvesnog perioda lečenja, dosta muškaraca stekne dovoljnu kontrolu nad ejakulacijom, te terapija možda više neće ni biti potrebna.
Dakle, informišite se o vašem problemu i potražite pomoć, bez stida, jer efikasno rešenje postoji.

Autor: banjaluka.com / redportal.rs

#ejakulacija

#partner

#partneri

#preuranjena ejakulacija

#probelm