Vlasti ozbiljno razmatraju istrebljenje određenog dela populacije ovih životinja

Moćni vođa kolumbijskog narko-kartela Pablo Eskobar ostao je upamćen po surovosti i velikoj moći koju je stekao tokom 80-ih i početka 90-ih godina prošlog veka. Iako su vlasti konačno uspele da ga likvidiraju 1993. godine, što je dovelo i do sloma njegove organizacije, neke stvari su ipak ostale iza njega, uključujući i populaciju nilskih konja.

Naime, tokom 80-ih godina, dok je bio na vrhuncu moći, Eskobar je napravio i sopstveni zoološki vrt, pa je između ostalih vrsta rešio da bi bilo dobro da ima i nilske konje u njemu. Nakon što je ubijen a organizacija bila razbijena, većina ovih životinja je bila prebačena u regularne zoološke vrtove, dok su nilski konji prosto bili pušteni, jer su kolumbijske vlasti pretpostavljale da svakako neće preživeti u južnoameričkim predelima.

Foto: sr.wikipedia.org/fair use / nepoznato

SLIKA: Pablo Eskobar 1980-ih

Ispostavilo se da su se prevarili, i to debelo, jer ova populacija nilskih konja ne samo da nije izumrla, već se i proširila širom reka, tako da ih danas ima oko 120. To je ujedno i najveća zajednica nilskih konja van Afrike (mada bi možda pridev kolumbijski bio prihvatljiviji za njih?).

Međutim, to nije sve, jer se pretpostavlja da bi njihova populacija u narednih 10 godina mogla da doživi još veću ekspanziju što bi ugrozilo ekosisteme reka u kojima sada obitavaju. Zapravo, u nedavnoj studiji o ovom problemu procenjeno je da bi do 2034. ove reke moglo da naseljava oko 1.400 nilskih konja, što bi bio broj koji bi ugrožavao druge vrste, u prvom redu lamantine i mnoge vrste riba.

Zbog toga su pozivi za istrebljenjem, bar jednog dela populacije ovih životinja, sve češći, tako da dolaze i iz naučnih krugova. Ipak, nije sve tako jednostavno jer se i ove životinje smatraju za ugrožene.

- Mnoge NVO, poput Unije za očuvanje prirode, smatraju nilske konje za ugroženu vrstu, tako da sam protiv naglih rešenja. Mislim da se sterilizacijom dela populacije može postići mnogo bolji efekat - rekao je biolog Enrike Ordonez sa Kolumbijskog nacionalnog univerziteta komentarišući situaciju.

Problem sa ovakvom vrstom predloga je što su potrebne velike količine sredstava (otprilike 41.000 evra po jedinci), ali i što bi dugo trajala, tako da još uvek ne postoji saglasnost kako će se ovaj problem rešiti. Drugi razlog je što su ovi nilski konji, koje Kolumbijci nazivaju kokainskim (jasno iz kog razloga 😂), stekli u međuvremenu simpatije javnosti.

Svakako, vremena za donošenje konačne odluke još uvek ima, ali ne previše. Nadamo se ipak da neće biti potrebe za nekim masovnijim istrebljenjem ovih životinja.

Autor: redportal.rs

#ekosistem ugrožen

#kolumbija

#nilski konjiđ

#pablo eskobar