Plan je da se uvede univezitetska policija

Grčki studenti masovno protestuju širom države protiv zakona koji bi uspostavio univerzitetsku policiju za koju studenti smatraju da bi služila za suzbijanje prava na slobodu govora.

Zakon je predložila vladajuća Nova demokratija sa ciljem da reformiše obrazovni sistem. Plan je da se uvede specijalna policija na univerzitetima koja bi štitila studentske domove i hapsila one za koje se smatra da prave probleme na fakultetu. Pored specijalne policije, uspostavio bi se i disciplinski savet koji bi imao mogućnost da suspenduje i isključi studente iz obrazovnog sistema.

Oni koji podržavaju ovu reformu navode da grčki univerziteti već dugo imaju problema sa nasiljem zbog čega su promene neophodne.

Problem sa nasiljem na grčkim univerzitetima je konstantan. Specijalna policija će ukloniti ekstremističke političke grupe i sačuvati infrastrukturu. To će konačno učiniti naše univerzitete sigurnim mestom.

Inače Grčka je poznata po studentskim protestima, pa je tako hunta 1973. godine izvela tenkove na ulicu i nasilno prekinula studentski protest u Atini gde je ubijeno 26 ljudi. Početkom 90-ih godina prošlog veka, pokušaj reforme visokog obrazovanja od strane Konstantinosa Micotakisa dovelo je do velikih studentskih protesta.

Autor: redportal.rs

#grčka

#protesti

#student