Koje je bilo pismo Slovena pre hrišćanstva? 🤔

Urezana kravlja kost, koja datira iz 7. veka, izgleda da dokazuje da su germanske rune najstarije pismo kojim su se slovenska plemena koristila.

Kost je otkrivena na lokalitetu Lani-Brečlav u Češkoj. Pored urezane kosti pronađena je i grnčarija praškog tipa, koja je odlika ranih Slovena.

Do sada je među naučnicima bilo prihvaćeno stanovište da je najstarije pismo bilo glagoljica, koje je najverovatnije izumeo vizantijski monah Sveti Ćirilo u 9. veku.

Ćirilo i njegov brat Metodije bili su deo crkvene misije 863. godine, upućene ka nekadašnjoj slovenskoj državi Velikoj Moravskoj, gde je i doneta glagoljica iz Makedonije. Velika Moravska se nalazila na prostoru današnje Mađarske, Češke, Slovačke i delova Austrije, Nemačke, Poljske, Ukrajine i Balkana.

Ali malo parče kravljeg rebra koje je otkriveno u Češkoj 2017. godine, a koje je analizirao međunarodni tim naučnika iz Češke, Austrije, Švajcarske i Australije, oborilo je prethodnu pretpostavku. 🤔

Naučnici su zapravo otkrili najstariji zapis pronađen kod Slovena. Starost je potvrđena kako C14 analizom tako i genetskim testiranjem. Same rezbarije i slova su datirani analizom oštećenja na kosti i SEM mikroskopskim analizama, koje su još jednom potvrdile starost.

Kost je poreklom od domaće krave koja je živela u periodu oko 600. godine n. e. Pismo kojim je pisano pripada klasi tzv. starijih futhark runa, koje su koristili ljudi sa germanskog govornog područja od 2. do 7. veka n. e.

Pošto je kost fragmentovana, na njoj se nalazi samo poslednjih 7 od ukupno 24 znaka futhark runa, što ukazuje da je u pitanju bio ceo niz i da je urezana kost služila najverovatnije kao pedagoška alatka. Takođe, u prilog tome da je služila za učenje pismenosti svedoče i greške u pisanju samih runa na kosti.

Foto: Journal of Archaeological Science Volume 127, March 2021/https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

SLIKA 1: Deo fragmentovane kosti sa urezima i runama

Foto: Journal of Archaeological Science Volume 127, March 2021/https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

SLIKA 2: Transkribovane rune i njihov izgled

Autor: phys.org / redportal.rs

#Germani

#Rune

#Sloveni

#Slovensko pismo

#najstarije pismo

#srbi