Posle toliko godina opet čujemo zvuk starog instrumenta

Pre skoro 90 godina, naučnici su u jednoj od najpoznatijih praistorijskih pećina u Francuskoj otkrili veliku školjku. Zahvaljujući multidisciplinarnoj studiji, istraživači misle da je školjka najstariji muzički instrument te vrste star više od 17.000 godina. Neverovatno, još uvek svira.

Školjke kao duvački instrumenti sežu hiljadama godina unazad. U osnovi duvate školjku poput trube kroz rupu urezanu u šiljak i prilagodite zvuk rukom u otvor (otvor) školjke. Što je dalje u ruci, tona je niži.

Foto: Muséum d'Histoire naturelle de Toulouse

Kao što je objavljeno u časopisu Science Advances, ova drevna školjka može da proizvede zvuke blizu tri note: C, D i C oštro, što je dovoljno za svira Evropski sin od Velvet Undergrounda.

Školjka je otkrivena 1931. godine u pećini Marsoulas na jugozapadu Francuske, prvoj ukrašenoj (sa pećinskim slikama) pećini pronađenoj u francuskim Pirinejima i od tada je izložena u muzeju Toluzu. Školjka pripada velikom morskom pužu vrste Charonia lampas i mada je to bilo neočekivano otkriće i za koju se pretpostavlja da je potekla s juga, verovatno Afrike, što se nije smatralo od posebnog interesa kada je pronađena.

Prethodna istraživanja nisu mogla da primete bilo kakve indikacije ljudske modifikacije, gde je neko mogao da napravi rupu ili čak i usnik, pa se smatralo da se možda čuva kao šolja za piće. U novom ispitivanju, vodeća autorka Kerol Fric iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i kolege su umesto toga utvrdile da je ljuska zaista promenjena, što je ovo novo i vrlo uzbudljivo otkriće za pećinu Marsoulas.

IZVOR: YT / Guardian News

Tim je pronašao četiri važne promene. Vrh školjke je slomljen formirajući otvor od 3,5 centimetra. Imajući u vidu da je ovo bio najtvrđi deo ljuske, ne izgleda da je ovo bilo slučajno. Otvaranje je nepravilno i imalo je neki organski premaz, tako da tim misli da je nekada imao usnik. Noviji instrumenti za školjke pronađeni su sa usnicima, tako da je ovo verodostojna pretpostavka.

Druge dve promene su na suprotnom kraju ljuske. Ovi drevni ljudi uklonili su krajnje ivice labruma, rašireni greben smešten oko školjke, proširujući otvor, verovatno dajući različite note. Spoljašnost ljuske takođe je bila ukrašena oker-crvenim pigmentom.

Pećina Marsoulas pronađena je 1897. godine i čini se da pokazuje početak magdalenske kulture u regionu. Najpoznatija je po oker crvenim pećinskim slikama, pa pronalazak istog pigmenta na ljusci školjke ovom predmetu daje određeni kulturni značaj. CT skeniranje objekta otkrilo je da su u spirali bile dve pažljivo izrađene rupe. Ključni dokaz došao je od muzikologa koji se specijalizovao za duvačke instrumente koje su uvrstili naučnici, a koji je mogao da svira tri note.

Autor: redportal.rs

#Muzika

#Pećina

#duvački instrumenti

#instrument

#školjka