Zarada ne može biti manja od 32.300 dinara

Iako pevači skoro godinu dana ne nastupaju zbog pandemije koronavirusa, čim se late mikrofona, na novu tezgu neće moći bez ugovora sa vlasnicima restorana, jer je vlada verifikovala Kolektivni ugovor za njihovo radno angažovanje, po kome gazde moraju da im isplate bar minimalac za mesec dana rada.

Drugim rečima, zarada ne može biti manja od 32.300 dinara, a ovaj dokument stupiće na snagu 13. februara i važiće u naredne 3 godine. Njime je predviđeno i da honorar za jedan muzički dan ne može biti niži od 5 odsto od minimalca. Takav predlog su dali Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača i Unije poslodavaca Srbije, a Vlada ga usvojila što praktično znači da se pevačima sužava mogućnost rada na crno, koja je godinama prisutna u ovom delu šou biznisa.

Foto: pexels.com/Heorhii Heorhiichuk

Naime, “gazde” su nastupe plaćale na ruke, zbog čega je država bila oštećena za više miliona evra, jer se nisu plaćali porezi i doprinosi. To više ne bi trebalo da se radi jer će honorari ili plate za njihove nastupe vlasnici ugostiteljskih objekata morati da uplate na žiro račune estradnih umetnika i to u roku od 8 dana.

Pored honorara, čiji iznos mora da bude definisan ugovorom, poslodavci će morati da plate i poreze i doprinose, koji mogu biti od 17 do 60 odsto ako im uplaćuju i PIO osiguranje. Oni koji se ne budu pridržavali ustanovljenih pravila mogu da plate kaznu i do 2 miliona dinara, ali i da im se kafane, klubovi, hoteli, zatvore.

Razlog za izradu novog Kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača, kako je puni naziv ovog dokumenta, krije se u činjenici što prethodni nije dao željene efekte, odnosno da je u “sivoj zoni”, prema nekim procenama Ministarstva kulture, radilo oko 3.000 pevača. Pored toga, ni kontrola od nadležnih državnih organa nije bila adekvatna.

Foto: Pixabay.com/ Bernd Everding

Ovaj Kolektivni ugovor, pored statusa domaćih izvođača, definiše i one strane, koji nastupaju kod srpskih poslodavaca.

- Strani izvođač može biti angažovan u estradno-muzičkom programu kod domaćeg poslodavca u skladu sa odredbama ovog kolektivnog ugovora, pod uslovom da ima javnu ispravu o svom statusu izdatu od nadležne inostrane organizacije, koju je dužan da dostavi poslodavcu, odnosno posredniku i Sindikatu - stoji u ovom dokumentu.

Autor: IDJTV / redportaal.rs

#nastup

#pevači

#ugovor