Voleo je život, kocku i žene!

Milan Obrenović rođen je 1854 u Marašeštiju u Rumuniji, bio je unuk Jevrema Obrenovića. Njegovi roditelji Miloš Obrenović i Elena Katardži (ćerka rumunskog grofa Konstantina Kaardžija) su bili jako kratko u braku. Njegov otac Miloš poginuo je kao najamnik u rumunskoj vojsci.

Njegova majka nije obraćala pažnju na Milana i njegovo odrastanje već je živela aristokratski život. Brigu o malom Milanu preuzeo je knez Mihailo, koji je obezbedio ljude koji će čuvati i podučavati Milana. Kada je Milan odrastao, knez Mihailo ga upisuje na pariski Licej.

Kada je knez Mihailo ubijen, Milan je tada imao samo 14 godina, umesto njega je vladalo namesništvo, sve do 1872. Nekoliko godina po stupanju na presto Srbija dobija nezavinost na Berlinskom kongresu, ali odnosi sa Rusijom nisu bili sjajni jer su Rusima tada bili bitniji Bugari, što se kasnije pokazalo kao loša odluka.

Knez Milan je odlučio da sklopi savez sa Austrougarskom i na taj način Srbiju popne sa ranga Kneževine na rang Kraljevine. To mu i polazi za rukom 1882, tada Srbija postaje Kraljevina, a Milan njen prvi kralj. Knez Milan je poznat kao strastveni kockar i ljubitelj žena. Vlast ga nije nešto naročito zanimala.

Bio je oženjen Natalijom Keško (otac joj je bio ruski pukovnik,a pradeda moldavski vladar), imali su sina Aleksandra koji je rođen 1976, bio je i poslednji Obrenović koji je vladao Srbijom.

Za vreme vladavine kralja Milana dogodila se poznata Timočka buna i Srpsko-bugarski rat, 1889. Milan abdicira i vlast prelazi na namesništvo do punoletstva kralja Aleksandra.

Kralj Milan umro je u Beču od upale pluća 11. februara 1901. a sahranjen je u manastiru Krušedol.

Jedna od najprometnijih beogradskih ulica zove se po njemu.

Slika: Sahrana kralja Milana Obrenovića u manastiru Krušedol

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs

#Kraljevina

#Obrenovići

#Srbija

#kralj milan