Sve više kompanija prelazi na rad od kuće

Američki softverski gigant Salesforce zaključio je da je rad u osmočasovnim smenama takoreći prevaziđen i "mrtav" pa su predstavnici te kompanije odlučili da omoguće zaposlenima da rade na daljinu.

Kompanija se time pridružuje drugim tehnološkim firmama poput Fejsbuka i Majkrosofta koje su najavile stalne politike rada kod kuće kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Iz Salesforce su objavili da je "radni dan od 9 do 17 h mrtav" i da će zaposlenima omogućiti da odaberu jednu od tri kategorije koje određuju koliko često će biti u kancelariji.

Salesforce će takođe dati zaposlenima više slobode da biraju kako će izgledati njihov dnevni raspored.

- U našem uvek uključenom, uvek povezanom svetu više nema smisla očekivati od zaposlenih da rade osmočasovnu smenu i uspešno rade svoj posao - dodaju predstavnici kompanije.

Ističu da mnogi moraju da decu vode u školu, brinu o bolesnim članovima porodice te da su to sve razlozi zbog kojih zaposlene ne bi trebalo svaki dan prijavljivati da rade u strogoj osmočasovnoj smeni.

Takođe ukazuju na to kako će uklanjanje strogih zahteva u kancelariji omogućiti Salesforceu nova zapošljavanja izvan skupih urbanih centara poput San Franciska i Njujorka. U postu na blogu definišu 3 različite kategorije rada: fleksibilno, potpuno udaljeno i bazirano u kancelariji.

U kancelariju bi se dolazilo jednom ili tri puta nedjeljno i obično samo zbog timske saradnje, sastanaka i prezentacija, preciziraju. Zaposleni u kancelariji biće "najmanje brojna populacija naše radne snage", i odnosiće se samo na zaposlene koji bi zbog prirode posla trebalo da budu u kancelariji 4 - 5 dana nedjeljno, dodaju iz kompanije.

- Naša je odgovornost kao poslodavaca da osnažimo naše ljude da završe posao tokom rasporeda koji najbolje odgovara njima i njihovim timovima, i zato bismo da pružimo fleksibilne opcije koje će im pomoći da budu još produktivniji - napisali su na blogu predstavnici kompanije Salesforce.

Autor: redportal.rs

#koronavirus

#pandemija

#rad

#rad od kuće