Najniži nivo od 1920. godine

Prodaja piva u britanskim pabovima u protekloj godini pala je na najniži nivo od 1920. godine zbog dugotrajnih, oštrih restrikcija koje je zbog širenja koronavirusa uvela vlada u Londonu.

Ukupna prodaja piva pala je za 56 odsto u 2020. godini, na 6,1 milijardu funti, što je 7,8 milijardi manje nego u 2019. godini, navodi se u studiji koju je objavilo Udruženje britanskih pivara i vlasnika pabova i konstatuje da je to najmanja količina prodatog piva u poslednjih 100 godina, objavio je londonski Gardijan.

Ovi podaci o prometu piva objavljeni su u trenutku kada se britanski ministar finansija Riši Sunak suočava sa sve snažnijim pritiscima da stupi u akciju i spreči talas zatvaranja firmi u uslužnom sektoru za koji se smatra da će biti jedan od vitalnih za oporavak britanske privrede nakon što budu ukinute restriktivne mere.

BBPA je saopštila da je potreban vladin podsticajni paket, kao i vremenski okvir za ponovno otvaranje pabova bio istovremen sa otvaranjem maloprodaja kada masovni program vakcinacije protiv koronavirusa omogući ublažavanje najnovijeg zaključavanja.

Resolution Fondacija rekla je da su se ukupna novčana sredstva kompanija u britanskoj ekonomiji povećala za 118 milijardi funti u 2020. godini, što je potpuno suprotno prosečnom padu od oko 40 milijardi funti tokom svake od poslednje četiri recesije. Međutim, rečeno je da firme u najugroženijim sektorima, poput ugostiteljstva, imaju velike poteškoće.

Portparol Ministarstva finansija rekao je da je vlada tokom pandemije uložila više od 280 milijardi funti kako bi zaštitila milione radnih mesta i preduzeća.

U predstojećem budžetu predstavićemo sledeće faze našeg Plana za posao za podršku preduzećima i porodicama širom Velike Britanije. To nam je bio prioritet tokom protekle godine i biće prioritet u godini koja dolazi.

Autor: redportal.rs

#Pub

#Velika Britanija

#pivo

#potrošnja