Kineski svemirski brod bez ljudske posade uspešno je danas ušao u orbitu oko planete Mars

Kineski svemirski brod bez ljudske posade uspešno je danas ušao u orbitu oko planete Mars posle putovanja koje je trajalo šest i po meseci, javila je kineska državna televizija.

Brod Tijanven-1, težine pet tona, aktivirao je motore u periodu od 15 minuta da bi usporio i da bi ga uhvatila gravitacija Marsa. On će sada kružiti oko planete putanjom u obliku elipse, a razmak od Marsa kretaće se od 400 do 180.000 kilometara. Jedan krug će trajati 10 dana.

Tijanven-1 će postepeno smanjivati visinu orbite da bi mogao da vrši posmatranja Marsa i pripremi se za ulazak u atmosferu i spuštanje na površinu rovera na solarni pogon težine 240 kilograma, što bi trebalo da se desi u maju. Očekuje se da će se brod približiti površini do visine od 265 kilometara, što će omogućiti pravljennje snimaka visoke rezolucije.

Juče je u orbitu oko Marsa stigla istraživačka sonda Nada, koju su poslali Ujedinjeni Arapski Emirati. Nasin rover Preservens stići će i pokušati da se spusti na Mars 18. februara. Tijanven-1 će sakupljati podatke iz orbite i sa površine Marsa radi izučavanja sastava i topografije planete, a uz pomoć radara će tragati za vodom, proučavati sastav površine i klimu.

Autor: redportal.rs

#kina

#mars

#svemirski brod