Spasilačka ekipa je celu grupu pronašla pravovremeno

Skijaša na Aljasci napao je i izgrizao smeđi medved, a u subotu ga je spasilački helikopter prebacio u bolnicu. Muškarac je bio u grupi koja se penjala na planinu u blizini Hainesa na Aljasci. Prilikom napada zadobio je povrede glave i ruku.

Naime, on je slučajno probudio medveda u brlogu, majku koja je verovatno štitila svoje mladunče.

- Kada je medvjed napao skijaša, on je u jednom trenutku shvatio da je najbolje da se pravi mrtvim, što je bila dobra ideja u tim okolnostima - rekao je za CNN biolog Karl Koh.

Spasilačka ekipa je našla žrtvu i još 2 skijaša oko 10 km severozapadno od Hainesa na nadmorskoj visini od 490 m. Kada su stigli spasioci, žrtva je još bila pri svesti. Druga dva skijaša pružila su mu prvu pomoć te kontaktirala obalnu stražu, a oni su se spustili sami niz planinu.

- Pomoću njihovog uređaja za satelitsku komunikaciju utvrdili smo precizne GPS koordinate i nadmorsku visinu. Takođe, a što je važno, skijaši su imali tkaninu jarkih boja kojom su signalizirali pilotu helikoptera. To je bilo apsolutno presudno za to što smo ih pravovremeno pronašli - rekao je kopilot poručnik Vil Sirokmen.

IZVOR: YT / VESA Channel

Autor: redportal.rs

#Aljaska

#medved

#skijaš