Meteor u ljudskom obliku

Za malo koga se može reći da je bio pravi čovek, na pravom mestu, u pravo vreme, kao što je bio Džejms Bajron Din, koji je rođen na jučerašnji dan, 8. februara 1931. godine, u gradiću Merion, u američkoj saveznoj državi Indijani.

Jedinac Vinstona i Mildred Din, Džejms se sa porodicom seli u Kaliforniju, kada mu je bilo šest godina. Njegova majka, prema svedočenju Dinovih prijatelja, ''jedina osoba koja ga je razumela'', umire naglo od raka materice, samo dve godine po preseljenju u Kaliforniju, a kako Dinov otac nije mogao istovremeno da radi i da se brine o sinu, Džejms je poslat da živi kod ujaka i ujne, nazad u Indijanu, na poljoprivredno imanje. Po izbijanju Drugog svetskog rata, otac mu odlazi u vojsku, da bi se posle rata ponovo oženio.

Din je bio odličan i popularan đak: igrao je bejzbol i košarku, išao na časove glume i učestvovao u javnim besedama. Po maturiranju, vratio se kod oca i maćehe u Kaliforniju, gde se posle kratkog perioda u kom je studirao prava, ipak odlučio za glumu, što je dovelo do pogoršanja ionako zategnutih odnosa sa njegovim ocem. Januara 1951. kada mu je bilo 20 godina, prekida studije kako bi se u potpunosti posvetio glumačkoj karijeri.

U Los Anđelesu, Din je radio na filmskom ranču, kao i na parkingu studija CBS, i na taj način je uspeo sebi da obezbedi nekoliko manjih uloga u filmovima, ali i da upozna ljude koji će mu kasnije pomoći oko napretka u njegovoj karijeri. Oktobra 1951. seli se u Njujork, gde posle nekoliko manjih projekata, u kojima je radio što kao glumac, što kao kaskader, upisuje čuveni Actors Studio, tada možda najprestižniju i najrevolucionarniju glumačku školu u SAD. Od tada, Dinova karijera počinje polako ali sigurno da raste, uglavnom preko sve većih epizoda u televizijskim serijama, i nije prošlo dugo vremena pre nego što ga je zapazio Holivud.

Foto: Pixabay.com

Godine 1953. jedan od najvećih holivudskih režisera, Elija Kazan, tražio je glumca koji će moći da odigra emotivno izuzetno zahtevnu ulogu Kala Traska u ekranizaciji čuvenog romana Istočno od Raja kasnijeg nobelovca Džona Stajnbeka, a pažnju mu je privukao do tada anonimni mladić iz čuvene glumačke škole. Sam Stajnbek posle sastanka sa Dinom je rekao da mu se Din, sa svojim kompleksnim i promenljivim karakterom, uopšte nije dopao, ali da je bio savršen izbor za tu ulogu. Din je uloga toliko prirodno "legla", da su mnoge scene koje se smatraju najupečatljivijim u tom filmu Dinove improvizacije koje su se Kazanu toliko dopale da je odlučio da ih zadrži.

Odmah posle Istočno od Raja Din snima film koji će zacementirati njegovo mesto u pop kulturi i mlađoj populaciji: Buntovnik bez razloga. Glavni protagonista, Džim Stark, na izuzetno tačan način predstavlja sve ono što je bila velika većina američkih tinejdžera u tom trenutku: mladi ljudi zarobljeni u jednom vremenu i sistemu za koji osećaju da ih suštinski ne razume i ne zadovoljava, koji imaju potrebu da taj sistem menjaju, a ukoliko ne mogu onda da mu otvoreno prkose. Din je ponovo toliko odgovarao ulogi da praktično nije ni morao da glumi. Kultni status film duguje i činjenici da je distribuiran oko mesec dana posle Dinove pogibije, a danas ga američka Kongresna biblioteka filmskog zapisa smatra ostvarenjem od ''kulturnog, istorijskog i estetskog značaja''.

Foto: Wikipedia.org

Želeći da izbegne da ga biraju za samo jednu vrstu uloge, Dinov treći i poslednji film Džin govori o životu teksaškog rančera koji pronalazi naftu na svom imanju usled čega postaje izuzetno bogat, što sa sobom povlači jedan potpuno drugi niz problema i međuljudskih odnosa na koje do tada nije navikao. Nažalost, Din je poginuo pre nego što je film montiran.

Pored filma, Dinova velika strast su bile auto-trke i posedovao je zavidnu kolekciju trkačkih automobila. Dok je snimao, bilo mu je zabranjeno da se trka, iz bezbednosnih razloga, ali kako je Džin bio u fazi post-produkcije Din je odlučio da se vrati na stazu. Kupivši novi Porše 550 Din je odlučio da vozi od Los Anđelesa do mesta Salinas gde su trke bile zakazane, kako bi se što više privikao na automobil. Da je od početka vozio neprilagođeno govori nam i karta za prebrzu vožnju koju je Din dobio samo dva sata pre pogibije. U 17.45h, 30. septembra 1955. godine na raskrsnici tadašnjeg puta 466, došlo je do sudara između Dinovog trkača i drugog putničkog automobila. Od siline sudara, Dinov auto je uz prevrtanje završio van ceste, a Din, zarobljen unutar vozila, doživeo je brojne teške povrede, od kojih je fatalna bila polomljen vrat. Imao je samo 24 godine.

Foto: Wikipedia.org

Horoskop Džejmsa Dina, Sunce u Vodoliji, podznak u Ovnu i Mesec u Škorpionu nam odmah daje sliku aktivne, dinamične, buntovničke osobe. Nekoga koga ne drži mesto, ko u najbukvalnijem smislu ne može da bude miran dva minuta. Posebno je upečatljiv Mesec u Škorpiji u 7. kući (drugi ljudi/javnost) koji nam ukazuje na Dinovu sklonost ka ekstremima, bilo da je to širok i intenzivan emotivni raspon koji je prikazivao u filmovima ili potreba za velikom brzinom i adrenalinom koju je oslobađao kroz trke. Takođe, javnost ga je uvek gledala kao ćutljivu, tajanstvenu osobu, onoga koji nešto krije (Škorpion) što je onda izazivalo dodatno interesovanje za njega.

Uran (pobuna) u njegovoj I kući (svakodnevno ispoljavanje) u agresivnom znaku Ovna jeste u najbukvalnijem smislu ono što je Džejms Din bio: jedna hodajuća pobuna protiv svega i svakog, nekonvencionalna i neukrotiva, koja mu je, kanalisana kroz film, donela besmrtnost. Tu su još i Mars (akcija) u 5. polju (kreativnost), kao i Neptun (mašta, intuicija) u 6. (rad), što otkriva osobu velike kreativne energije, ali one kojoj je potrebna akcija, sukob, okršaji, kako bi se najbolje ispoljila, a što je opet sjajno kanalisano kroz Dinove uloge problematičnih, svađalačkih i nemirnih likova. Saurn kao vladar 10. kuće (karijera) dao mu je apsolutni vrh u izabranom poslu, ali mu je sve to isto tako naglo i prekinuo.

O meteorskom usponu i isto tako naglom kraju Džejmsa Dina možda je najbolje govorio Hemfri Bogart, glumac proglašen za najveću filmsku zvezdu XX veka od strane američkog Filmskog instituta: Din je umro u pravo vreme da za sobom ostavi legendu. Da je poživeo, nikada ne bi dorastao sopstvenoj popularnosti.

Džejms Din je jedini glumac dva puta posthumno nominovan za Oskara za najbolju ulogu, a celokupna slava, koja ni danas ne jenjava, jer brend Džejmsa Dina zaradi 5 miliona dolara godišnje, stala je u ''samo'' tri filma koja je snimio, od kojih su dva izašla iste godine.

Autor: redportal.rs

#Džejms Din

#Holivud

#Horoskop

#astrologija

#astroslavljenik