Umesto vrele lave izliva vodu 💧

Stepe kazahstanskog regiona Almati nisu najprivlačnije mesto, posebno zimi, ali jedan neobičan fenomen tamo privlači mnogo turista u poslednje vreme.

Smešten između sela Kegen i Shirganak usred zavejane visoravni je ledeni toranj visok 14 metara koji neprekidno izliva vodu koja se gotovo trenutno pretvara u led. Jedinstvena struktura izgleda kao minijaturni vulkan, samo što umesto vrele lave izliva vodu. Prizor je postao popularan i među lokalnim stanovništvom, ali i kod influensera.

IZVOR: YT / Ruptly

Ledeni vulkan rezultat je podzemnog izvora koji izliva vodu tokom cele godine. Leti izaziva cvetanje zelene vegetacije na desetine metara oko sebe, ali zimi, kada temperature padnu ispod nule, voda se smrzava stvarajući ledeni konus vulkana. I izliva vodu svuda okolo, stvarajući prirodno klizalište.

Mnogi su se vozili i po nekoliko sati samo da bi lično videli čudnu prirodnu formaciju. Zanimljivo je da lokalno stanovništvo kaže da je ovo prva godina da vulkan zapravo izbija vodu, a prethodnih godina je postojao samo, manji, prazan ledeni konus.

- Prošle godine nije bilo takvih mlazova vode koji su izvirali nagore poput fontane, već samo prazan konus - rekla je lokalna devojka Samal Zhainak za Tengri Travel. Ledeni vulkan udaljen je četiri sata od glavnog grada Kazahstana Nur-Sultana, nekadašnje Astane.

View this post on Instagram

A post shared by Tengri Travel (@tengritravel.kz)

IZVOR: IG / tengritravel.kz

Autor: undefined

#Ledeni vulkan

#kazahstan

#voda