Kompanija donela odluku u cilju zaštite korisnika

Iz velike kompanije Marka Cukenberga, famoznog Fejsbuka, dolazi vest da će se ubuduće zabranjivati objave koje sadrže dezinformacije o koronavirusu i vakcinisanju koje mogu zbuniti korisnike ove platforme.

Od izbijanja epidemije koronavirusa primećeno je deljenje raznih vesti i informacija koje nisu bile potkrepljene relevantnim izvorima. Navoda je bilo raznih, od tvrdnji da je nastanak virusa povezan sa 5G mrežom, preko spekulacija da iza njegovog nastajanja stoje neke velike kompanije, do raznih tvrdnji da vakcine sadrže mikročipove koji će se koristiti za kontrolu populacije i sl.

Kompanija je još krajem prošle godine uvela neka ograničenja i zabrane za objavljivanje određenih neproverenih informacija kada je širenje virusa u pitanju, međutim, današnjim saopštenjem su obavestili korisnike da je spisak takvih tvrdnji proširen.

- Nakon konsultacija koje smo imali sa vodećim svetskim stručnjacima na polju medicine, kao i stručnjaka iz SZO, rešili smo da proširimo listu lažnih tvrdnji koje će biti zabranjivane za objavljivanje na našoj platformi - navodi se u saopštenju.

Lista će se od danas odnositi na tvrdnje da je virus veštački proizveden, da vakcine nisu efikasne kao prevencija, da je sigurnije zaraziti se nego dobiti vakcinu, da su vakcine opasne, da nose toksični materijal i da izazivaju autizam.

Iz kompanije navode da bi profili i stranice koje budu širile ovakve tvrdnje mogle da budu sankcionisane i brisanjem sa platforme. Prema rečima iz saopštenja, mere su uvedene kako bi se korisnici koji se interesuju za ove teme preusmerili ka relevantnim izvorima, iza kojih stoje provereni autoriteti na polju medicine.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Fejsbuk

#koronavirus

#vakcinacija