Eksperti koji su poslati u kineski grad smatraju da je malo verovatno da je epidemija nastala od lokalnih slepih miševa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je malo verovatno da je koronavirus nastao od slepih miševa u kineskom gradu Vuhanu, kako se do sad verovalo. Oni su takođe rekli da je malo verovatno da je virus rezultat nesreće koja se desila u nekoj laboratoriji odakle je virus iscureo.

Ova organizacija je prošlog meseca poslala svoje stručnjake u ovaj grad kako bi istražili poreklo koronavirusa koji je uzrokovao pandemiju koja je do sad potvrđeno usmrtila preko 2 miliona ljudi. Nalazi ovih stručnjaka su objavljeni, i u njima se zaključuje da je mogućnost da je virus nastao na ribljoj pijaci u ovom gradu izuzetno mala.

Stručnjak SZO za pitanja bezbednosti namirnica i širenja bolesti životinja, Piter Ben Embarek, izjavio je da u geografskom području u kom se Vuhan nalazi ne žive slepi miševi sa kojih bi COVID19 mogao da pređe na ljude.

Međutim, on je i dodao da će tim eksperata nastaviti sa ispitivanjima na ribljoj pijaci, jer još nije jasno da li je virus možda prešao na ljude s neke druge životinje.

- Naši stručnjaci su pregledali uzorke pacijenata, prodaju lekova i bolničke kartone. Ne postoje nikakvi dokazi da je epidemija igde počela pre decembra 2019 - dodao je on.

Po njegovim rečima, istraga u Vuhanu je donela nove informacije, ali nije dramatično promenila sliku o nastanku virusa, naglašavajući da je uloga lokalne riblje pijace Huanan još uvek nejasna.

- Još uvek ne znamo kako je virus došao i kako se raširio kroz posetioce ove pijace i ljude koji rade u njoj. Imamo mapu kako se virus širio, od osobe do osobe, međutim, on se širio i na drugim pijacama. Zbog toga, stvari nisu još uvek sasvim jasne - zaključio je Ben Embarek.

Istraga SZO o poreklu virusa će se nastaviti, nadamo se, za dobro svih.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#SZO

#Svetska zdravstvena organizacija

#epidemija

#koronavirus

#pandemija

#slepi miševi

#vuhan