Da li ovo radite često?

Moderni telefoni napravljeni su tako da nam potraju skoro celi dan, a obično većina korisnika ima naviku da stavi svoj uređaj da se puni preko noći. 

Zbog toga su nastale razne debate i mitovi oko punjenja telefona, pojedini tvrde da ne bi smeli da ostavite telefon da se i dalje puni kad je na 100%, dok drugi tvrde da su moderne baterije napravljene tako da im ništa neće biti.

Bez obzira na to kako punite telefon, gotovo sigurno će performans vaše baterija biti lošiji nego kada ste prvi put napunili telefon, što je logično.

Epl jasno i glasno kaže, da kada vaš Ajfon ili Ajped "ostane do kraja napunjen duže vreme, zdravlje baterije može biti ugroženo". Da li znate šta još jede bateriju telefona? Gadne i opasne aplikacije! Ajfon i Android telefoni poseduju pametne opcije koje ne dozvoljavaju telefonu da se “prenapuni”, ali svakako baterija gubi životni vek ukoliko telefon ostane na punjaču duži vremenski period.

Kompanija Samsung je jasno stavila do znanja korisnicima šta treba da rade uz jedan praktičan savet: "Ne ostavljajte telefon priključen na punjaču duže vreme ili preko noći". Poželjno je puniti telefon do 80%, ali isto tako mu ne smete dopustiti da padne ispod 20%, ukoliko želite da izvučete maksimum iz svoje baterije. Svakako Samsung telefoni imaju pametnu funkciju Adaptive Fast Charging koja prolongira životni vek baterije.

I Huveji je imao šta da kaže na ovu temu: "Mnogi fanovi Huvaji telefona svoje uređaje ostave da se pune preko noći, a sve sa ciljem da kada ustanu njihovi telefoni budu u potpunosti napunjeni. Ipak, punjenje telefona preko noći može da ošteti vašu bateriju!" – istakli su iz te kompanije.

Kako se mobilni telefoni generalno menjaju na svake dve do tri godine, i dalje možete da punite svoj uređaj dok spavate, jer realno tako je većina navikla. Ukoliko želite da zadržite telefon što duže, onda skidajte vaš uređaj sa punjača kada dostigne 80%. Uzmite u obzir da kada se telefon puni, baterija se zagreva, a toplota i hladnoća su najveći neprijatelji iste, zato ostavite vaš uređaj na odgovarajućoj temperaturi dok se puni, i ni slučajno nemojte da spavate sa njim!

Autor: redportal.rs

#baterija

#mobilni telefon

#punjenje

#punjenje telefona

#telefon