Loša godina dovela do nestašice kanabisa što je nazvano "kulturnom sramotom"

Jamajka je pogođena drastičnom nestašicom kanabisa, do koje je došlo zbog kombinacije lošeg vremena i posledice nedostatka radne snage usled mera koje su uvedene zbog pandemije.

Naime, ova ostrvska zemlja je tokom 2020. bila pogođena velikim uraganom posle kog je nastupila suša, koja je uništila mnoge useve ove biljke. Procena štete se meri u desetinama hiljada dolara kada su lokalni farmeri u pitanju. Situaciju su pogoršale i mere koje su uvedene zbog pandemije, koje su sprečavale farmere da rade posle 18 časova.

Uzgajivači govore da je vreme uništilo skoro sve, dok se posledica ove nestašice već naziva kulturnom sramotom ove zemlje.

- Prošla godina je defintivno bila najgora. Nismo imali ovakve gubitke nikad. Ovo je za podsmeh, da na Jamajci vlada nestašica kanabisa. To je bukvalno kulturna sramota - izjavio je Triston Tompson, radnik u kompaniji Takaja, koja se bavi preradom ove biljke.

Ova zemlja je regulisala trgovinu i uzgoj ove biljke, kao i posedovanje manjih količina, još 2015. godine. U decembru prošle godine Ujedinjene nacije su skinule marihuanu sa liste opasnih droga, priznavši da ju je moguće koristiti u medicinske svrhe, na predlog stručnjaka iz SZO.

Izgleda da je 2020. bila dosta baksuznija nego što smo i mogli da zamislimo.

Autor: redportal.rs

#Jamajka

#Marihuana

#nestašica