Kao razlog likvidacije okrivljeni navodi da je shvatio iz priče da se radi o nekom rivalstvu.

Caicedo Bandoya Juan David (29) iz Kolumbije priznao je tokom istrage krivično delo koje mu se optužnicom stavlja na teret, pojašnjavajući da je u Crnu Goru došao da ubije čoveka, piše u odluci o produženju pritvora u koju je Pobjeda imala uvid.

Caicedo Bandoya Juan David tereti se sa Goranom Brajovićem (25) i Costanom Casa Jose Aleksandarom (43) za stvaranje kriminalne organizacije koja je delovala na međunarodnom nivou. Njima je nedavno odlukom Apelacionog suda pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva.

Caicedo Bandoya Juan David, kako se navodi, tokom istrage ispričao je da ga je jedna osoba u Kolumbiji pitala da ubije čoveka, što je on i prihvatio.

- Sa poznanikom A. iz K. došao je Crnu Goru, opisujući tok svog putovanja te činjenicu da su ih uvijek sačekivale druge osobe i transportovale od B. do S., a potom od S. do granice Crne Gore i Bosne i Hercegovine, da bi ih treće lice mimo graničnih prelaza nelegalno uvelo u Crnu Goru i da su trebali da budu prebačeni na neku lokaciju koja im nije poznata - navodi se obrazloženju suda.

Osnovana sumnja da su optuženi počinili navedena krivična dela, kako piše u odluci, proističe i iz odbrane Costana Casa Jose Aleksandra, koji je takođe priznao krivicu.

- Navodi da je dogovor bio da dođu u Crnu Goru i da za 25.000 evra ubiju jednu osobu čiji identitet u trenutku dogovaranja nisu znali. Sve to je trebalo da urade za taj iznos, a ukoliko bi im kasnije bilo naređeno da ubiju još nekoga, oni bi to i uradili. Kao razlog likvidacije okrivljeni navodi da je shvatio iz priče da se radi o nekom rivalstvu, ali nije umeo da pojasni o kom rivalstvu se radi - navedeno je u odluci.

U odluci je navedeno da iz do sada prikupljenih dokaza, te i iskaza optuženih, proizilazi sumnja da su krajem 2019. godine i početkom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo za sada nepoznato lice.

- Kriminalna organizacija ima za cilj vršenje krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna. Delovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vreme u međunarodnim razmerama, uz primenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline. Svaki član kriminalne organizacije je imao unapred određen zadatak i ulogu - obrazloženo je iz Apelacionog suda.

Optuženi su tokom istrage, kako je obrazloženo, opisali i djelovanje drugih za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, uključujući i lica koja su ih nelegalno prebacivala preko graniice.

- Oni su istovremeno naveli okolnosti njihovog prelaska državne granice te opisuju način na koji su i ušli u vozilo okrivljenog G. B. Iz toga opisa proizilazi osnovana sumnja da je dolazak G. B. bio unapred dogovoren na dogovorenom mestu preuzimanja, što u celosti odgovara načinu delovanja ove kriminalne organizacije i u prethodnim mesecima. Pored navedenog kod okrivljenog C. C. J. A. pronađeno je i više mobilnih telefona, za koje sam okivljeni navodi da ih je koristio radi komunikacije sa licima koja su ga angažovala u K. i preko kog mobilnog telefona a uz primenu mobilne aplikacije S. je dobijao uputstva gde treba da bude kako bi ga preuzela lica i odvezla na narednu lokaciju - pojašnjeno je iz suda.

Brajović i Kolumbijci su uhapšeni 2. avgusta prošle godine u Nikšiću zbog sumnje da su pripremali teško krivično delo.

Istražitelji su imali operativna saznanja da Brajović i dvojica Kolumbijaca pripremaju izvršenje teškog krivičnog dela. Operativnim radom oni su prikupili dokaze i zaustavili vozilo u kojem su bili osumnjičeni i osujetili njihov plan.

Autor: https://volimpodgoricu.me/

#Klanovi

#Kolumbijci u Crnoj Gori

#Naručeno ubistvo

#Sukob klanova

#Ubistvo u Crnoj Gori