Premijer Izraela tvrdi da nije kriv

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da nije kriv, niti umešan u korupcionašku aferu zbog koje ga tereti tužilaštvo. Ovo se dešava samo 6 nedelja pre još jednih parlamentarnih izbora koji će se održati u Izraelu. To su 4. parlamentarni izbori za manje od 2 godine što predstavlja nezapamćenu političku krizu u Izraelu.

Advokati Netanjahua su prethodnog meseca dostavili pisanu izjavu sudu u kom se navodi da izraelski premijer nije povezan sa korupcijom, podmićivanjem i prevarom. Benjamin Netanjahu je ujedno i prvi izraelski lider koji je optužen za krivično delo.

Netanaju je optužen 2019. godine za dobijanje izuzetno skupih poklona od svojih prijatelja milionera, kao i za pokušaj podmićivanja medija. Kako se u tužbi navodi, Netanjahu je nudio bolji položaj za određene medije ukoliko oni budu pisali pozitivno o izraelskom premijeru.

Pre nego što je počelo saslušanje, Netanjahu je održao govor u kom je ovaj postupak okarakterisao kao levičarski lov na premijera koji pripada desnom političkom spektru.

Dok su pristalice Netanjahua uglavnom poslušale svog lidera i ostale kod kuće kako bi se umanjio rizik od širenja koronavirusa, Netanjahuovi protivnici su se okupili ispred suda gde su govorili za Netanjahua da je kriminalni ministar i pozivali na njegovu ostavku.

Nijedan lider Izraela do sada nije toliko dugo vodio državu kao Benjamin Netanjahu. Ovo je 15. godina, a na poziciji premijera je bio u 2 navrata i to prvo u periodu od 1996. do 1999. godine, kao i od 2009. godine do danas.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Netanjahu

#premijer