Penzioner Slavko Gvozdenac glavni proizvođač organske hrane

Za dvanaest godina upornog rada Slavko Gvozdenac, penzioner iz Cimirota, sela na obroncima Kozare, postao je veliki poznavalac i proizvođač organske hrane. Po povratku iz Nemačke, u rodnom selu je preuredio nasleđeno imanje i iskoristio blagodeti podneblja, kvalitetne ekološke uslove koji se sreću na Kozari.

Foto: Printscreen YouTube/Moja Gradiška TV

Zajedno sa suprugom Dragicom Slavko počeo je sa proizvodnjom aronije. Portal Moja Gradiška preneo je Slavkovu izjavu:

Nisam ni pomišljao na komercijalnu proizvodnju. Želeo sam samo da se hranimo zdravo. Počeo sam sa aronijom i vrlo brzo se orijentisao i na domaću jabuku i pčelinje proizvode. Za 3-4 godine sam stvorio višak proizvoda. Trebalo mi je tržište. Legalizovao sam sve proizvode, ispitao kvalitet u Institutu za zaštitu zdravlja RS i ponudio ih tržnim centrima.

Slavko je sa grupom mladih istomišljenika osnovao Udruženje proizvođača zdrave hrane. Istakao je:

Promocije, poput ove koju petkom organizuje Kuća Lijevča i Potkozarja, dragocene su. Mi na ovaj način izbijamo u javnost, pronalazimo nove potrošače, širimo tržište. Smatram da bi gradske vlasti trebale preuzeti inicijativu da se ova proizvodnja omasovi. U našem udruženju ima mladih stručnjaka koji su magistrirali proizvodnju zdrave hrane, iskoristimo to.

IZVOR: YT / Moja Gradiška TV

Maja Subotić, stručni saradnik za turističke, informativne i opšte poslove u Turističkoj organizaciji Gradiška, izjavila je:

Prezadovoljni smo našim izlagačima, reakcijama građana i ambijentom oko Kuće Lijevča i Potkozarja. Očekujemo značajniji iskorak izlaskom iz zime, ovo je idealno mesto za promociju proizvođača i njihovih proizvoda, ne samo iz Gradiške već i iz susednih opština, Srpca, Laktaša, Kozarske Dubice.

Gradske vlasti u Gradišci prepoznale su ideju koju im je ponudio Slavko Gvozdenac. Osim manifestacija, koje se odvijaju i u otežanim uslovima zbog pandemije, proizvodnja zdrave hrane je podržana i kroz budžet, a Razvojna agencija RAGA spremna je da pomogne raznim projektima. Po svemu sudeći, Gradiška će možda vrlo brzo postati jasno markirana na mapi evropskih proizvođačima organske hrane.

Autor: Boško Grgić / redportal.rs

#Gradiška

#Kozarski biser

#Kuća Lijevča i Potkozarja

#Sibirska aronija

#Slavko Gvozdenac

#rakija