Leon Spinks koji je osvojio zlato na Olimpijadi preminuo je u svojoj 67. godini

Leon Spinks koji je osvojio olimpijsko zlato, a zatim šokirao svet kada je u svojoj 8. profesionalnoj borbi pobedio Muhameda Alija u teškoj kategoriji, preminuo je u svojoj 67. godini.

IZVOR: TW / @DAZNBoxing

Bokser je svoje poslednje godine proveo u Las Vegasu, a prema saopštenju za javnost, preminuo je u petak. Borio se sa rakom prostate prethodnih 5 godina, a preminuo je u prisustvu svoje žene Brevnde Spinks, porodice i nekoliko bliskih prijatelja.

Leon Spinks je pobedio Alija nakon 15 rundi 1978. godine. U tom momentu, nije bio na rang listi, a bio je izabran za meč jer je Aliju bila potrebna laka borba.

- Bila je to jedna od najneverovatnijih momenata kada je Ali pristao da se bori sa njim jer gledajući Leonove prethodne borbe, on ne samo da nije bio najbolji kandidat, već nije trebao uopšte da bude kandidat. Bio je samo protivnik, ali je nekako pronašao način da pobedi u borbi - rekao je Bob Arum, osnivač kompanije za promociju boksa.

U revanšu, Leon je izgubio od Alija u Nju Orleansu (SAD) i samo još jednom nakon toga se borio za titulu, ali ga je u tome sprečio Lari Holms 1981. godine.

Spinks je sa svojim velikim osmehom, bio popularan među ljubiteljima boksa, ali ne samo zbog čuvene pobede nego zbog svoje opuštene ličnosti. Međutim, svoj profit trošio je jako brzo, pa je nakon penzionisanja, radio kao čuvar u YMCA u Nebraski (SAD), čisteći svlačionice.

Kasnije je bio deo grupe bivših boraca kojima je mozak proučavala klinika za očuvanje mozga. Tada je utvrđeno da Spinks ima oštećenje mozga koje je prouzrokovano kombinacijom nanošenja udaraca po glavi i njegovim problemom sa alkoholom, ali ga to nije zaustavio da prisustvuje mnogim događajima pod stare dane.

- Bio je dobra duša - rekao je Gene Kilroi koji je bio Alijev poslovni u menadžer u vreme kada se Muhamed borio sa Spinksom, i sa kojim je postao dobar prijatelj.

IZVOR: TW / @trboxing

Autor: theguardian.com / redportal.rs

#Leon Spinks

#Muhamed Ali

#boks

#bokser

#Šampion