Uprkos kovidu organizatori pronašli način da se tradicija ne prekine 💪

Pandemija koronavirusa neće prekinuti tradiciju održavanja Praznika mimoze. Iako u donekle manjem obimu i bez pučkih svečanosti, ovogodišnji mimozin festival u Herceg Novom pružiće kvalitetan sportski i kulturni program, uz poštovanje svih epidemioloških mera, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Dvorani Park.

Kako je kazao predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju sa pandemijom koronavirusa, postojale su određene nedoumice da li treba organizovati 52. Praznik mimoze. Tradicija održavanja neprekinuta je preko 50 godina, uključujući i devedesete godine na našim prostorima kada je u okruženju bilo ratno stanje, pa je i zaključak organizacionog odbora je bio da tradiciju ne treba prekidati.

Katić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je organizacioni odbor uspeo da napravi takav program koji će poštovati sve epidemološke mere, kako u sportskom, tako i u kulturnom delu programa. 😎

- Sigurno da u ovom momentu nije sve bilo lako sačiniti i napraviti dobru organizaciju. Drago mi je što smo se svi zajedno potrudili da se Praznik mimoze održi ove godine u Herceg Novom. Neće biti svih onih masovnih manifestacija po kojima je praznik bio prepoznat svih ovih godina. Biće organizovani samo neki segmenti praznika za koje smo procenili da se mogu održavati bez velikog prisustva ljudi, kao i online, kako bi se iz Herceg Novog poslala poruka širom regiona, Evrope i sveta da naš grad održava kontinuitet tradicije održavanja praznika - kazao je Katić.

Foto: BokaNews/BokaNews

Novinarima se obratila i direktorica JUK Herceg fest Gordana Porobić Krcunović, koja je naglasila da uprkos globalnoj pandemiji postoji veliko interesovanje, ali i podrška ljudi iz celog sveta.

- Ovogodišnji slogan Veza koja traje potvrđuje da ovaj praznik zaista povezuje Herceg Novi sa regionom i svetom, da to zaista jeste veza koja traje i koja se ne može prekinuti - kazala je Porobić Krcunović i dodala da će se jedan deo programa izvesti u onlajn formatu, a u program Praznika mimoze uvršteno je i 5 izložbi, kao i retrospektivna izložba fotografija koja će biti postavljena u trouglovima u centru grada.

- Umesto tradicionalne fešte ribe, mimoze i vina, organizovaćemo sadnju mimoze na više lokacija u gradu. Imaćemo i humanitarne koncerte koje će prenositi lokalni javni servis, a koji će biti dostpuni za gledanje i onlajn. Ovi koncerti su organizovani u cilju podrške onlajn nastavi i opremanja škola tabletima i računarima za decu - kazala je Porobić Krcunović.

Što se tiče Karavana mimoze, on će se ove godine održati u manjem obimu nego što je uobičajeno, a posetiće Nikšić, Podgoricu, Žabljak, Kolašin i Trebinje. Kako je istakao direktor Turističke organizacije Herceg Novog Pavle Obradović, cilj ovogodišnjeg Karavana mimoze je medijska zastupljenost, a građanima će biti podeljene grančice mimoze i promo-materijal. Sponzori Karavana mimoze su turističke organizacije Žabljaka, Kolašina i Trebinja.

Prema rečima sekretara za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi Darka Klasića, sportski program će početi 47. Kupom mimoze u jedrenju u akvatorijumu hercegnovskog zaliva, a fokus je stavljen na tradicionalne i dugogodišnje sportske manifestacije koje su prihvatljive i u skladu sa epidemiološkim merama. Kruna ovogodišnjeg sportskog programa, kako je naglasio Klasić, je Novska skalinada, koja će biti održana 28. februara.

U sklopu sportskog programa biće održan i 38. Bućarski turnir, kao i dva fudbalska turnira - jedan za juniore i drugi u okviru 42. Fudbalskog kupa mimoze, tokom kog se neće igrati po dve utakmice, već po jedna i to u čast mimoze.

Kako je istakao Klasić, zbog epidemioloških mera nije postojala mogućnost za održavanje 26. Plivačkog mitinga i Mimoza kupa Crne Gore. U slučaju izmene programa, odnosno mogućnosti uvrštavanja dodatnih manifestacija u sportski program, javnost će biti obaveštena.

Pre početka konferencije minutom ćutanja odata je pošta Zoranu Živkoviću, članu Direkcije Praznika mimoze i čoveku koji je ostavio dubok trag u kulturnim dešavanjima grada.

Autor: BokaNews

#Kad se održava mimoza

#Kanli kula

#Praznik mimoze

#herceg novi