Pošto je monah Gavrilo govorio italijanski održavao je kontakt sa italijanskim vojnicima koji sučuvali manastir Dečane od albanskih napada.

Našoj javnosti je malo poznato ime monaha Gavrila Kovačine. Međutim, monasi u manastiru Visoki Dečani odlično znaju ko je ovaj hrabri Hercegovac.

Gavrilo Kovačina je rođeni Mostarac, njegova porodica je bila nadaleko poznata u Hercegovini po pravljenju vina od čuvenih sorti mostarske žilavke i blatine. Pravili su ga zajedno sa porodicom Peško. Na sajmu vina u Beču 1909. dobili su diplomu za njihovo vino. Sorte vina iz okoline Mostara bile nadaleko poznate i omiljene širom Austrougraske.

Foto: blogspot.com

Bio je bio talentovan za jezike pa je pre zamonšenja studirao italijanski jezik. U manastir Visoki Dečani došao neposredno pred Drugi svetski rat. Po slomu Kraljevine Jugoslavije, taj deo Metohije pripao je italijanskoj okupacionoj zoni. Pošto je monah Gavrilo govorio italijanski kao maternji, održavao je kontakt sa italijanskim vojnicima koji su tokom okupacije čuvali manastir Dečane od albanskih napada.

Monah Gavrilo Kovačina u manastiru Visoki Dečani

Foto: Facebook.com/Sinovi Srbije

Po zavšetku Drugog svetskog rata i dolaska KPJ na vlast monahu Gavrilu je zamerena saradnja sa okupatorom. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Poznati novinar i publicista Antonije Đurić u knjizi Nezaboravnik III piše da je nova vlast uz pomoć Albanaca otela manastir od monaha i da su je pretvorili u političku školu. Terali su monahe da im donesu manastirsko vino, pošto se monah Gavrilo pobunio jer se vino koristi za pričešće odveli su ga u zatvor u Sremsku Mitrovicu, tamo je mučen. Pisac Đurić je o monahu Gavrilu još rekao da je bio lep i uzvišen kao Gospod.

Autor: redportal.rs

#Mostar

#Visoki Dečani

#momah

#vino