Umetnik našao svoju muzu

Pčela koja mu je uletela u sobu jednog proleća 2008. godine ga je inspirisala da oslika 50.000 murala pčela kako bi ukazao na sve veću pretnju po nestanak ove vrste.

Naslikao je preko 5.500 insekata u 30 murala za 5 godina, slikar je rekao da tokom pandemija moramo da shvatimo da smo u velikoj međuzavisnosti sa prirodom.

- Od depresije do zavisnosti, klimatskih promena, zagađenja okeana, rasizma, naš je izbor kako ćemo da izdvojimo sve ove povezane probleme kako bismo ih rešili - rekao je umetnik

- Pčele razmišljaju samo o dobrom košnice, na taj način funkcionišu, ali ljudi imaju izbor. Mi moramo da biramo da vidimo kako su naši problemi povezani - dodao je

Nekad mu je fokus bio da slika murale na skupocenim noćnim klubovima, sportskim stadionima i luksuznim domovima. Naslikao je svoj prvi pčela mural 2015. na jednoj vintidž kući na Floridi. Prolaznici su mu tokom slikanja donirali novac, hranu i kafu.

Od tada kreće da oslikava pčele širom SAD a stigao je čak i u Englesku gde je oslikao jednu osnovnu školu.

Zbog sve veće ugrožensti zbog pesticida i klimatskih promena, Vajli misli da će ceo ovaj projekat naterati ljude da više razmišljaju o prirodi i jedni drugima.

- Ne slikam pčele, slikam nas - rekao je Vajli

Autor: redportal.rs

#Njujork

#Pčele

#murali

#slika

#umetnost