Dobrodošlica za sve vernike

Hram Svetog Save konačno je dobio sjaj kakav zaslužuje. Kompletna rekonstrukcija spoljašnjeg i unutrašnjeg dela se privodi kraju i uskoro će biti završeno i omogućemo za nesmetanu posetu i obilazak naroda.

Glavni i bočni ulazi u Hram dobili su nova vrata. U pitanju su masivna, bronzana vrata koja su specijalno napravljena za ovu svetinju na Vračaru.

Na vratima su ispisane 3 molitve na ukupno 24 svetska jezika naroda. Predstavljaju toplu dobrodošlicu svim vernicima sveta.

Glavni ulaz se sastoji od troje vrata, dok bočni ulazi od 6. Na sve 3 strane su ispisane 3 molitve. Na vratima glavnog ulaza u Hram ugravirana je molitva Care nebeski, na severnoj Bogorodice djevo, dok je južnoj strani Oče naš.

Jezici na glavnim vratima na kojima je ispisana molitva Care nebeski: crkvenoslovenski, srpski, latinski, aramejski, grčki, ruski, arapski, jermenski.

Jezici na levim bočnim vratima na kojima je ispisana molitva Bogorodice djevo: engleski, španski, rumunski, mađarski, francuski, kineski, poljski, slovački.

Jezici na desnim bočnim vratima na kojima je ispisana molitva Oče naš: nemački, bugarski, gruzijski, albanski, italijanski, japanski, romski, češki.

Foto: Informer.rs

- Kreativno rešenje vrata povezuje sve tvorce idejnih estetskih i arhitektonskih rešenja Hrama Svetog Save, od Deroka i Nestorovića, pa sve do Muhina i apsolutno se uklapaju u spoljašnji izgled Hrama, ali i sa sadašnjom unutrašnjošću svetinje, koju danas krasi grandiozni mozaik. Svaki vernik koji dođe u Hram prvo će naići na vrata i na tu molitvu koju sam u svom miru izgovara i već zna napamet, što će mu predstavljati veliku radost. Takođe, vrata su i suprotnost starozavetnoj priči o Vavilonskoj kuli. Prema tom predanju, Nojevim potomcima, koji su govorili jednim jezikom Bog je poremetio jezik da ne razumeju jedan drugoga šta govore jer su imali plan da naprave kulu, koja bi bila viša i moćnija od Boga. Kula je srušena i nastao je veliki metež, a Bog ih je rasuo po celom svetu i pomešao im jezike, tako da nisu mogli da se vrate i završe gradnju grada, koji je nazvan Vavilon. Naša vrata imaju suprotnu namenu - da spoje narode, iako govore drugačijim jezikom - kažu u Kancelariji za izgradnju Hrama Svetog Save.

Oni dodaju da jezici predstavljaju približavanje i okupljanje naroda, a da su molitve dobrodošlica ljudima dobre volje koji dolaze u hram, ali i u celu Srbiju.

pročitajte još

NAJSTARIJI hram na svetu

Autor: redportal.rs

#Hram svetog Save

#beograd

#svetinja

#vracar