Za svojih 75 godina postojanja, pozorište u Zaječaru spada u najznačajnije kulturne institucije na istoku Srbije 🤩

Profesionalno pozorište Zoran Radmilović osnovano je 7. oktobra 1946. godine, a pošto je premijera prve predstave pod nazivom Žita cvetaju odigrana 2. februara 1947. godine, taj datum se obeležava kao Dan pozorišta.

Ovogodišnji rođendan obeležen je pretpremijerom predstave Lepotica Linejna koju je režirao Janko Cekić, ali s obzirom na epidemiološku situaciju, predstava je bila zatvorena za publiku. Janko Cekić je odgovoran i za izbor muzike, scenografiju je radio Mirko Stokić, dok su za kostime bili zadužene Gorica Ilić i Mirjana Stanojević. Uloge tumače zaječarski glumci Ana Bretšnajder, Miloš Đuričić, Nataša Petrović i Miloš Tanasković.

IZVOR: YT / Zamediatelevizija

Radnja predstave smeštena je u 1989. godini i govori o sukobu generacija i o jednom mladiću koji žudi za promenom i odlaskom iz zemlje u bolje sutra.

Za svojih 75 godina postojanja, pozorište spada u najznačajnije kulturne institucije na istoku Srbije. U Zaječaru je na inicijativu ljudi iz Zaječarskog teatra 1965. godine osnovan pozorišni festival koji je jedan od najznačajnijih festivala u Srbiji, pod nazivom Susreti profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić. Zaječar je 6 puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio je 80 nagrada na festivalima širom Srbije.

IZVOR: YT / Pozorište Zoran Radmilović

Tradicionalni pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića u čast velikog velikana srpskog glumišta osnovan je 1992. godine, a nagrada koja nosi ime Zoranov brk je jedna od naprestižnijih nagrada u svetu glume.

Autor: redportal.rs

#ROĐENDAN

#Zoran Radmilović

#Zoranov brk

#grad

#pozorište

#zaječar