Hajde polako, hajde lagano 😊

Dokazano je da eterična ulja poboljšavaju memoriju i pamćenje, ali isto tako deluju opuštajuće na ceo organizam. Zbog pandemije koronavirusa većina ljudi najviše boravi u svojim kućama, što mnogi psihički teže podnose. Zato predlažemo da isprobate aromaterapiju eteričnim uljima, koja se povezuje i sa mentalnim fitnesom i opuštanjem. 😎

Osim za pamćenje i buđenje finih emocija, aromaterapiju mnogi primenjuju zbog njenog umirujućeg delovanja na organizam. Eterična ulja se mogu koristiti u difuzeru, raspršivaču ili direktno u kupki - samo ih nemojte nanositi direktno na kožu jer se za negu kože mešaju sa kremama ili serumima.

PEPERMINT: Pepermint podiže raspoloženje i energiju, pa jednostavno ulijte nekoliko kapi ulja od peperminta u difuzer i uživajte u svežoj aromi.

Foto: Pixabay.com/silviarita

Foto: Pixabay.com

LIMUN: Eterično ulje limuna deluje na koncentraciju, dok limun ima osvežavajući miris koji "pročišćava" um i duh.

LAVANDA: Ovo eterično ulje možete pomešati sa hidratantnom kremom i naneti na kožu ako imate blaže opekotine ili ogrebotine jer deluje regenerativno i pospešuje zaceljivanje kože. U izradi kozmetike koristi se i za negu masne i problematične kože.

Foto: Unsplash.com/Larisa Birta

Foto: fitoaromaterapija.hr

ČAJEVAC: Čajevac je jedno od najpoznatijih eteričnih ulja, a poznat je i kao prirodni antibiotik. Osim u kozmetici, gde se koristi za negu masne kože, čajevac se primenjuje i za zaštitu od infekcija i pročišćavanje vazduha: u aroma svetiljci, difuzeru ili ambijentalnom spreju.

RUZMARIN: Eterično ulje ruzmarina tradicionalno se koristi za podsticanje koncentracije i mentalnu oštrinu. Takođe smanjuje i nivo kortizola u telu, doprinoseći tako ublažavanju stresa. Osim toga, poznato je i kao tradicionalni lek protiv peruti i opadanja kose.

Foto: Pixabay.com/Lebensmittelfotos

Foto: Unsplash.com/Diana Polekhina

EUKALIPTUS: Eterično ulje eukaliptusa poznato je kao prirodno sredstvo za inhalaciju i olakšavanje kod problema disajnog sistema. Udišite ga za ublažavanje začepljenosti i simptoma prehlade, a možete ga i utrljati na prsa, piše Mind Body Green.

Autor: banjaluka.com / redportal.rs

#Ulje

#eterična ulja

#organizam

#pamćenje

#ulja