Uplašeni Turci rešili su da stvar uzmu u svoje ruke jer su mislili da će krvavim pirom smiriti Srbe.

Kako bi Osmanlijske dahije sprečile srpski narod da se digne na pobunu rešili su da ih zastraše tako što su sproveli akciju u narodu poznata kao Seča knezova.

Ovaj osmanlijski potez ne da nije ugušio pobunu već je rasplamsao u svim krajevima Mačve i Šumadije. Dahije su bile vođe janjičarskih jedinica, koji su od 1801. upravljali nezavisno od centralne vlasti u Istanbulu.

Pošto je vlast u Istanbulu gubila konce u Beogradskom pašaluku, poslali su pašu Hadži-Mustafu koji je imao mnogo prijatelja među Srbima, jedan od njih je i Petar Ičko iz Zemuna. Dahije su ga zvale "srpska majka" jer je zbog nipodaštavanja Istanbulske vlasti morao da obuzda razuzdale dahije, a oni su to smatrali izdajom svojih boraca. Nama su najpoznatiji: Aganlija, Kučuk-Alija, Mula- Jusuf, Mehmed-Aga Fočić. Ova četvorica dahija su ubila beogradskog vezira Hadži-Mustafu pašu i podelile su pašaluk između sebe.

Do Seče knezova je došlo kada su dahije presrele pismo Alekse Nenadovića iz Valjeva koji je pisao Austrijancima o situaciji u pašaluku. Uplašeni Turci rešili su da stvar uzmu u svoje ruke jer su mislili da će krvavim pirom smiriti Srbe.

Tako se Seča knezova dogodila 4. februara 1804. u Valjevu, a Prvi srpski ustanak je podignut 11 dana posle, 15. februara 1804. u Orašcu.

IZVOR: YT / Jovo Bosnic

Turci su pogubili: Iliju Birčanina, Aleksu Nenadovića, Stevana Adrejića Palaliju, Stojana Mihajlovća, kneza Teofana, kneza Petra, Marka Čarapića, Gavrila Buđevca, Buljubaša Mate, hadži Đera i Harži Ruvim.

Spomen obeležje okvirnog mesta gde su knezovi posečeni nalazi se u Valjevu.

Foto: vamedia.info

Ostali srpski velikaši koji su se na vreme sklonili od turske potere bili su ustanici iz Orašca na čelu sa Đorđem Petrovićem Karađorđem.

Autor: redportal.rs

#Valjevo

#seča knezova

#ustanak

#ustanici