Jedini grčki zoološki vrt zatvoren je skoro tri meseca zbog kovida 19 i mogao bi izumreti jer se bez posetilaca koji plaćaju ulaznice suočava sa ogromnim računima da održi u životu 2.000 životinja, čak i da ih samo hrani.

Vreme je za podelu hrane u Zoološkom vrtu kod Atine i majmun kapucin grabi onoliko mandarina koliko može da ponese, čak jednu hvatajući svojim dugačkim, gipkim repom, kao da pokazuje da je pametno snabdeti se kad ima.

- Kako stvari stoje... možemo da izdržimo još najmanje mesec dana, a šta će biti posle, ne znamo - rekao je za AP osnivač i izvršni direktor Zoološkog vrta Žan Žak Leser.

Za razliku od zatvorenih preduzeća, zoološki vrt i dalje ima velike operativne troškove: hrana, plate, "režija", veterinarska nega i ostalo koštaju 200.000 evra mesečno.

Osnovan 2000. godine i smešten u gradu Spati, Zoološki vrt na 20 hektara ima 290 vrsta od slonova do prerijskih pasa. Uključen je u prosvetu, očuvanjem i uzgojom, a pripada Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma sa oko 400 sličnih ustanova.

Morao je ponovo da bude zatvoren 7. novembra posle dvomesečnog "zaključavanja" Grčke i to u lošem trenutku za Zoološki park Atike.

Obično radi tokom cele godine, ali veliki deo svog poslovanja obavlja kada je hladnije "jer u Grčkoj narod leti odlazi na plaže, na ostrva, ne posećuje zoološke vrtove", rekao je Leser, rođeni Francuz.

Ulaznice za posetioce, prodaja hrane i pića i suvenira čine više od 99 odsto prihoda Vrta, ali ove zime svega toga nema i stanje je veoma teško.

Za sada su dobavljači pokazali razumevanje i prihvataju isporuke na veresiju. Dve trećine osoblja Zoološkog vrta dobija delimičnu pomoć države jer je firma zatvorena, a očekivana rata državne pomoći platiće ostalo za januar, očekuje je direktor.

Zoološki vrt je unapred prodao 5.000 ukaznica po sniženim cenama za buduće posete, i Leser kaže da je to pomoglo isplatu decembarskih plata.

- Životinjama nedostaju posetioci, jer je to deo njihovog života - rekao je Leser. - Sve životinje ovde su rodjene u drugim zoološkim vrtovima. Znači, navikle su na ljude - ali sada viđaju samo čuvare i to povremeno, kada ima hrane.

Grčka je do sada registrovala oko 150.000 potvrđenih slučajeva infekcija koronavirusom i oko 5.800 umrlih od njega. Pošto je u novembru dostigao maksimum od 3.300 dnevno, broj slučajeva ponovo je dnevno trocifren.

Ipak, širi region Atine je najteže pogodjeno područje Grčke, a vlasti su u petak rekle da će tamo ponovo uvesti stroža ograničenja pošto je prvobitni januarski pad slučajeva infekcije preokrenut i brojevi ponovo svakodnevno rastu.

Autor: AP Beta

#ZOO vrt

#atina

#grčka

#korona

#koronavirus