Mnoge od ovih podataka sigurno niste znali

Bez obzira da li je to Pringls, Čačanski ili Marbov čips, on je uvek neizostavna i omiljena grickalica u gotovo svakoj kući. Međutim, neke činjenice o čipsu su manje poznate.

Najstariji recept datira iz 1822. godine

Najstariji recept za ovu omiljenu grickalicu datira još iz prve polovine 19. veka. Otkriven je u engleskom kuvaru objavljenom 1822. godine, tako da možemo da kažemo da je Engleska zapravo mesto gde je nastao čips.

Prva kesa za čips napravljena je 1953. godine

U početku se čips služio u drvenim ili staklenim kutijama. To je bio slučaj sve do 1953. godine kada je Laura Skuder napravila prvu kesu za čips. Kesa je napravljena kako bi se produžila svežina ove grickalice. Inače, kesa pored čipsa u sebi ne sadrži samo vazduh, već i azot kako čips ne bi brzo postao ustajao.

Proizvođači čipsa vrede više od 31 milijarde dolara

Koliko ova cifra ne čudi, dovoljno govori podatak da Amerikanci jedu oko 850 miliona kila čipsa na godišnjem nivou, odnosno oko 3 kile čipsa po Amerikancu godišnje. Da bi stvar bila još luđa, Amerikanci oko 13 miliona kila čipsa pojedu samo u toku Super Bowl-a koji traje tek nekoliko sati.

Čipsom možete da stignete do Meseca i nazad do Zemlje

Frito-Lay koristi toliko krompira svake godine da bi ređanje jednog za drugim bilo dovoljno da se stigne do Meseca i nazad.

Najveća kesa čipsa ima 1200 kila

Zaposleni u kompaniji Corkers Crisps u Velikoj Britaniji su napravili najveću kesu čipsa na svetu. U nju staje čak 1,2 tone čipsa!(?)

Na kraju, naučnici tvrde da je zvuk u trenutku kada se čips lomi jedan od glavnih razloga užitka prilikom konzumacije ove grickalice. Takođe se navodi da oni koji nose slušalice dok jedu čips postaju brže smoreni.

Autor: redportal.rs

#Chips

#Fun Fact

#čips