Brzo, kremasto, hrskavo, lako i preukusno... jednostavno savršeno

Engleski rečnik Oxford objavio je kako se Pavlova torta prvi put pojavila 1927. godine na Novom Zelandu, no novozelandski istoričar dr. Andrew Paul Wood 2015. godine je raspetljao ovaj zamršeni čvor i otkrio kako istorija Pavlove torte seže puno dalje u prošlost. Otkriveno je čak 150 varijacija Pavlove torte baziranih na beze korama od belanaca u razdoblju između 1901. i 1926. godine na području Amerike i Velike Britanije.

Sastojci:

Kore: 5 belanaca, 220 gr šećera, pola kašičice esencije vanile,1 kašičica sirćeta ili limunovog soka.
Nadev: 600 ml slatke pavlake ili šlaga, 2 šlag fixa (ukoliko fil nije dovoljno gust), 300 do 400 gr ili više voća po želji, 1 kašičica šećera u prahu, malo komadića badema za posipanje.

Priprema:

👩🏻‍🍳 Rernu zagrejati na 140 stepeni. Na pek papiru iscrtati 3 kruga obima 18 cm.

👩🏻‍🍳 Umutiti belanca dok se ne dobije jako čvrsta smesa i malo po malo dodavati šećer, vanilu i sirće (ili limunov sok). Mutiti dok smesa postane ujednačena i čvrsta.

👩🏻‍🍳 Podeliti smesu na tri kruga, malo poravnati i sušiti 60 minuta na 140 stepeni.

👩🏻‍🍳 Nakon 60 minuta ugasiti rernu i ostavite kore unutra da se još malo suše. Izvaditi ih i ostaviti nekoliko sati da se dobro prosuše.

👩🏻‍🍳 Oprezno ih skloniti sa pek papira. Možete koristiti tupu stranu noža.

👩🏻‍🍳 Slatku pavlaku (ili šlag) čvrsto umutiti. Prvu koru staviti na tanjir, na nju šlag, pa poslagati voće. Staviti drugu koru, pa šlag i opet voće. Na zadnju koru staviti šlag i dekorisati sa voćem po želji. Posuti komadiće badema i staviti u frižider da se dobro rashladi.

Autor: Redportal.rs

#brza torta

#laka torta

#pavlova torta

#torta