Pčelar iz Engleske upozorava na neželjene posledice političkih odluka

Engleski pčelar iz okoline Kanterberija, Patrik Marfet, upozorio je da bi oko 15 miliona pčela moglo da bude ubijeno kao posledica pravila koje je donela primena Bregzita, od početka godine.

Do ove situacije je došlo posle primene novih procedura kada je u pitanju uvoz bilo koje robe iz zemalja EU, a budući da se Mafet decenijama bavi uvozom pčela iz Italije, ove odluke bi mogle skupo da koštaju sve. Naime, od 1. januara u zemlje Ujedinjenog kraljevstva je moguće uvoziti samo matice, dok za ostale pčele važi zabrana uvoza.

Problem je nastao jer je Marfet dogovorio uvoz većeg broja rojeva krajem prošle godine za kupca koji iz Severne Irske, ali zbog primene ovih odluka mu nije dozvoljeno da ih unese u zemlju, tako da će pčele po svoj prilici biti uništene.

Osim toga, ovaj pčelar se sučava sa mogućnošću da izgubi velike svote novca jer ne samo što je dao 20.000 funti za uvoz, već mu prete i penali u visini od 100.000 funti ukoliko ne ispuni svoj deo ugovora prema kupcu.

- Stvarno ne razumem kako se sve ovo desilo. Znate, ja sam pčelar koji je oduvek voleo ovaj posao, kojim se bavim već 20 godina, i stvarno ne razumem kako smo uspeli da upadnemo u ovako glupu situaciju. Trebalo bi da smo samostalna zemlja koja stoji na svojim nogama i koja može da izvozi svoje proizvode širom sveta, pa samim tim da može da uvozi ono što nam nedostaje - rekao je Marfet pojašnjavajući situaciju, u prilično rezigniranom tonu.

Pčelar je dodao da nije bilo nikakvih obaveštenja o ovim pravilima, kao i da su njegovi pokušaji da sazna više o zabranama za uvoz završeni bez uspeha, te da je uglavnom nailazio na zid ćutanja od strane nadležnih.

U međuvremenu su se mediji zaintresovali za ovaj slučaj, tako da je od centralnih institucija stigla informacija da se njegov slučaj razmatra. Svakako se nadamo najboljem ishodu, jer budući da se poslednjih godina beleži pad populacija pčela koji može postati zabrinjavajuć, biće prilično čudno ukoliko britanska vlada donese odluku kojom će ovi rojevi morati da budu uništeni.

Autor: redportal.rs

#Brexit

#Pčele

#bregzit

#matica

#zabranjen uvoz