Podrška članstvu u Crnoj Gori za ulazak u Evropsku uniju je više od 80%

Portal Euronews navodi da još od pobede opozicije 30. avgusta kojom je zbačena sa vlasti Demokratska partija socijalista nakon 30 godina, nova vlada se karakteriše kao prosrpska i proruska.

Rezultat na izborima 30. avgusta je bio jak udarac za Mila Đukanovića koji je 2006. godine doneo nezavisnost Crnoj Gori, ulazak u NATO 2017, ali i pregovore o članstvu u Evropskoj uniji od 2012. godine. Navodi se da Đukanović ostaje predsednik do 2023. godine, ali da po prvi put ima parlamentarnu većinu koja nije njemu naklonjena

Međutim, iako je nova vlada okarakterisana kao prosrpska i proruska, novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je za Euronews još u oktobru da je budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji, kao i da će njegova vlada raditi na produbljivanju odnosa sa NATO.

Kao nigde na Balkanu, Crnogorci daju ogromnu podršku članstvu u Evropskoj uniji koje ide i na više od 80%. Euronews ovakav podatak poredi sa situacijom u Srbiji gde je podrška evrointegracijama na 63%.

Navodi se da ima rascepa u Crnoj Gori gde ima 28% Srba, kao i da je referendum koji je doneo nezavisnost Crnoj Gori 2006. imao "samo" 55,5% podrške. Takođe, Euronews pominje i "nacionalističku, bučnu Srbiju pod Vučićem" koja je padom Mila Đukanovića ohrabrila one koji žele tesne odnose sa Beogradom.

Ovaj portal navodi i da su odnosi Crne Gore sa Beogradom narušeni još od afere "državni udar" iz 2016. godine, pa onda zakonom o slobodi veroispovesti, a na kraju Đukanovićevom optužbom da je Vučić vodio medijski rat protiv DPS-a kako bi uspostavio marionetsku vladu.

Euronews ističe da je Evropska komisija 2020. godine zabeležila u Crnoj Gori napredak po svakom pitanju, osim po pitanju prava na slobodu izražavanja, pre svega zbog hapšenja novinara zbog objava na društvenim mrežama.

Na kraju, Euronews postavlja pitanje, da li će Evropska unija gledati da ide napred sa proširenjem koje je procenjeno za 2026. godinu za Crnu Goru. Ovaj problem postaje veći ako se zna da se Francuska kao jedna od najvećih sila unutar Evropske unije protivi širenju bloka.

Autor: euronews

#Crna Gora

#Euronews

#Evropska unija

#Srbija