Brojne su prednosti ovog materijala 🍍🍍🍍

Dronovi se mogu izrađivati od raznih materijala, ali ovo će vas ipak iznenaditi. U pitanju je lišće ananasa. Da, dobro ste pročotali. Istraživači u Maleziji u cilju smanjenja poljoprivrednog otpada, otkrili su da lišće ananasa koje se obično odbacuje nakon berbe sadrži jaka vlakna koja su savršena za stvaranje okvira za dronove.

Profesor Mohamed Thariq Hameed Sultan s malezijskog sveučilišta Putra, vođa tima istraživača, za Reuters je otkrio da dronovi izrađeni od bio-kompozitnog materijala imaju veću čvrstoću i mase u odnosu na one koji sadrže sintetička vlakna. Pri tome, upotreba bio-kompozitnih materijala daje jeftinije i lakše bespilotne letelice.

Ovo je prednost i u slučaju da se dron sruši ili izgubi jer će većina njegovih materijala biti razgrađena za nekoliko sedmica.

Dugoročni plan bespilotne letelice je primena u obavljanju različitih poslova na farmama, poput praćenje useva ili nošenje tereta. Trenutni prototip bespilotne letelice može leteti do 1000 metara i ostati u zraku oko 20 minuta pre nego što zatreba ponovno punjenje.

IZVOR: YT / TRT World

Autor: redportal.rs

#Dron

#Malezija

#ananas

#lišće ananasa