Druga eksplozija zaredom 😱

Prototip rakete kompanije SpaceX, kojom planira da jednog dana stigne do Marsa, srušio se u eksploziji juče nakon neuspelog sletanja.

Ovo je 2. eksplozija na testiranju letelice zaredom. Prethodna verzija završila je na isti način tokom testiranja u decembru.

Kako navode iz SpaceX, imali su savršen let i manevrisanje rakete (raketa se pre sletanja vraća u uspravnu poziciju). Svi problemi su nastali pri sletanju. Vlasnik kompanije Ilon Mask je bio čudan tih na Tviteru, najavivši veče pre testiranja da će biti "oflajn" neko vreme.

Raketi od nerđajućeg čelika, nazvanoj SN9, sve dozvole za poletanje sa kosmodroma Boka Čika u Teksasu dala je Federalna administracija za avijaciju.

Raketa je poletela besprekorno oko 3.30 č. po lokalnom vremenu. Potom je postepeno, na visini od 10 km, započela gašenje motora i prelazak u manevre pred sletanje. Tokom završnog manevra (povratak u uspravnu poziciju), letelica nije uspela dovoljno da uspori i prebrzo je prilazila pod lošim uglom.

Udar je bio silovit, a eksplozija velika. Međutim, vatra se nije dalje širila.

Testovi se i dalje nastavljaju. Kompanija je uverena da će novi stalni raketni sistem (ostali svi koji su ikada dizajnirani su bili jednokratni) veličine preko 120 metara nositi prve ljude na Mesec, Mars...

IZVOR: YT : SpaceX

Autor: phys.org / redportal.rs

#Elom Musk

#Ilon Mask

#Test let

#mars

#spacex

#srušila se raketa