Trka se zahuktava 😃

Kompanija za svemirski turizam (tako se definišu) Virgin Galactic je juče (kad i SpaceX) ponovo najavila nove testove za svoj svemirski brod SpaceShipTwo, nakon prekinutog testa u decembru.

U zavisnosti od tehničke spreme i vremenskih prilika, od sredine februara očekuje se da se stvore svi uslovi za let. Sve pripreme su uveliko u toku u Spaceport America u Novom Meksiku.

U okviru testa planira se i peglanje grešaka od decembra kada je kompjuter iz predostrožnosti zaustavio paljenje motora.

Do sada se oko 600 ljudi prijavilo za let i platilo kartu po ceni od 250.000 dolara. Prema kompaniji Virgin Galactic, oni su sada budući astronauti, iako godinama čekaju da polete. Razvoj i let broda SpaceShipTwo je odložen nakon teške nesreće u kojoj se srušio 1. model broda 2014. godine. 

Kada razvoj broda bude bio kompletno završen, svemirski brod će biti ponet u više slojeve atmosfere specijalnim avionom, nakon čega će biti pušten. Sekundu kasnije, brod koji je pola avion, pola raketa, upaliće svoje motore i samostalno poleteti ka orbiti.

Autor: phys.org / redportal.rs

#Svemirska Trka

#Virgin Galactic

#spacex

#svemirski turizam