Između 2006. i 2015. na svetu se broj pčela smanjio za 1/4

Najnovije kumulativne analize pojave pčela širom sveta od 1900. godine su pokazale drastičan pad u broju pčela širom sveta. Studija je objavljena 22. januara u žurnalu One Earth.

Analiza se u potpunosti poklapa sa svim skorašnjim podacima koji beleže kretanje broja insekata širom sveta. Katastrofalan pad u broju pčela je posebno teška vest za nas, jer se mi kao vrsta oslanjamo upravo na pčele da opraše čak 85% naših useva. Posebno su nam važne medonosne pčele koje obavljaju najveći deo oprašivanja.

Iako postoji dosta pčela uzgojenih u tzv. zatočeništvu koje mogu da nadomeste pad u broju, ono što brine je nestanak preko četvrtine svih vrsta pčela na svetu između 2006. i 2015. godine.

Usevi u ogromnoj meri zavise isključivo od pčela. Često se događa da u određenim regionima domaće medonosne pčele ne mogu da zamene u dovoljnoj meri divlje.

Za sada se ne zna sa sigurnošću da li su nedostajuće vrste pčela izumrle ili ne, ali sa sigurnošću znamo da im kumulativan broj veoma brzo opada.

Jedini minus ove analize je to što je stanište pčela često veoma teško naći. Stoga su podaci pretežno fokusirani na Evropu i severnu Ameriku, mesta gde se vode regularna istraživanja i sakupljanje podataka.

pročitajte još

TEKILA kao gorivo? 😃

Autor: Theresa Machemer / redportal.rs

#Nauka

#Pčele

#brja

#medonosne pčele

#pad

#pčela

#usevi