Neobični milijarder ponovo Ŕokirao svet najavom o upotrebi ovog izuma

Izum na kom radi kompanija Ilona Maska, famozni neuralink, mogao bi da počne sa testiranjima na ljudima do kraja godine. Ovo je potvrdio sam Ilon Mask na svom profilu na Tviteru, nakon Ŕto ga je jedan od pratilaca pitao za to.

Po inicijalnoj zamisli, neuralink bi trebalo da bude kompjuterski čip koji bi mogao da se poveže sa ljudskim mozgom, čime bi se poboljŔale intelektualne, motoričke i ostale moždane sposobnosti onome ko bi ga ugradio u mozak.

Dugo nije bilo nikakvih vesti o radu na ovom izumu, do juče kada je jedan od pratilaca upitao Maska Å”ta se deÅ”ava s tim projektom, i iz ličnih razloga. Ispostavilo se da je pratilac doživeo saobraćajnu nesreću pre 20 godina posle čega je ostao paralizovan, tako da polaže nadu u ovaj izum da bi mogao da mu pomogne. Mask mu je odmah odgovorio da se na daljem razvoju neuralinka radi, tako da se brzo očekuje i testiranje na ljudima.

- Na projektu neuralinka se radi dosta kako bi se osigurala potpuna sigurnost prilikom postavljanja u ljudsko telo, ali se ujedno odvija komunikacija sa vladinom agencijom za hranu i lekove za dobijanje dozvole (FDA, prim. ur.). Ako stvari prođu kako očekujemo, prva testiranja na ljudima bismo započeli krajem ove godine - napisao je Mask u odgovoru.

Milijarder je pričao da bi izum imao praktičnu neograničenu upotrebu, međutim, u zadnje vreme se spekuluÅ”e da će se po svemu sudeći neuralink koristiti kao dodatak u dubljim delovima mozga, poput hipotalamusa, čiji se pogreÅ”an rad smatra za najbitniji kada su u pitanju duÅ”evne bolesti. Za sada je najavljeno da bi uređaj mogao da pomaže u lečenju anksioznosti, depresije i lečenju zavisnosti.

Mask je takođe rekao da očekuje da bi upotrebom uređaja ljudi u budućnosti mogli da snime i ponovo puÅ”taju sećanja, Å”to svakako zvuči zanimljivo, ali pomalo i zastraÅ”ujuće.

Svakako, nadamo se da će čovečanstvo znati da pametnije koristi ovaj izum nego neke ranije, ako uopÅ”te dođe do njegove upotrebe.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#neurolink

#testiranje