Šokantno otkriće

Jezovuci su bili donedavno među dominantnim predatorima u Severnoj Americi, ali većina onoga što smo mislili da znamo o njima bila je pogrešna.

Konkretno, daleko od toga da smo veći srodnici sivih vukova, dve vrste su se razišle pre 5-6 miliona godina.

IZVOR: YT / Top Moments

Nekadašnji jezovuci bili su tako česti da su kosti 4.000 njih pronađene u jamama La Brea u Los Anđelesu. Ipak, istraživanje njihovog porekla bilo je retko. Sada je veliki međunarodni tim uporedio DNK jezovuka sa pet lokacija starih 50 000 godina sa modernim vrstama kanida. Rezultat objavljen u časopisu Nature je šok. Jezovuci nemaju bliske žive rođake. Umesto toga, odvojili su se od linije koja uključuje sive vukove, pse i kojote otprilike u isto vreme kada su to činili i evroazijski šakali. Preci jezovuka verovatno su dugo bili u Severnoj Americi pre nego što su stigli sivi vuk i kojot, ali o njima malo znamo.

Kada su sivi vukovi prešli Beringov moreuz, delili su kontinent sa jezovucima najmanje 10.000 godina, ali izgleda da nije bilo međusobnog ukrštanja. Autori misle da ovo ukazuje na to da su se dvoje previše evoluirali da bi se moglo dogoditi uspešno parenje, nešto što savremeni kanidi uspevaju čak i sa šakalima.

Fosili jezovuka pretežno su pronađeni u tropskim ili suptropskim sredinama, gde DNK obično nije toliko dobro očuvana i gde je mnogo teže izvući DNK. Delovi jezovuka možda imaju više zajedničkog sa afričkim divljim psima od hladnog sivog vuka.

Jedini predak sa kojim ih možemo pouzdano vezati je izumrli vuk Armbruster. Postoji mnogo izumrlih vrsta za koje se smatralo da su srodne i sivom i strašnom vuku. Sada će naučnici morati da utvrde na čijoj su liniji zaista.

Iako se siva vučja linija diverzifikovala u nekoliko malih vrsta, nema znakova da su to učinili jezovuci jer su u Severnoj Americi te niše popunili članovi porodice mačaka. Jednom kada je poslednje ledeno doba završilo kombinaciju porasta temperatura, nadmetanja ljudi i nestanak vrsta koje su bile plen gurnulo je jezovukove na u izumiranje, zajedno sa sabljozubim tigrovima i severnoameričkim lavovima. Preživeo pandan prilagođen manjem plenu.

Ovo otkriće znači da će jezovucima možda trebati novo ime roda, jer više nisu član Canisa. Mada je verovatno da će se Aenocion dirus i dalje zvati jezovuk.

Autor: redportal.rs

#jezovuci

#sivi vuk

#vukovi

#životinje