Dostizao je do 11 metara dužine i težinu do 6 tona

Purusaurus (Purussaurus) je po svim dosadašnjim podacima najveći krokodil koji je ikada nastanjivao planetu Zemlju. On je živeo tokom perioda miocena, koji je trajao u periodu od pre 23 miliona godina do pre 5 miliona godina, a za njega znamo preko nalaza lobanja ovih stvorenja koje su pronađene u Južnoj Americi.

Ovi ogromno krokodili su dostizali maksimalnu dužinu od 11 metara i težinu do 6 tona, mada ima mišljenja da su mogli biti i nešto veći.

Ono što je sigurno jeste da su pronađene lobanje ovih stvorenja zaista impresivne. Najveća pronađena ima celih 145.3 cm u dužini, tako da ostavlja utisak na svakog ko ju je video. Poslednjim istraživanjima je utvrđeno da je i ovaj krokodil, kao i današnji njegovi rođaci, izvodio okret smrti, potez koji se koristi za onesposobljavanje plena.

Foto: Facebook.com/The Fabulous Weird Trotters

Od svih velikih krokodila za koje se zna danas, purusaurus je najmlađa vrsta. Naime, pre njega su postojale vrste sarkosukus (Sarcosuchus), deinosukus (Deinosuchus) i ramphosukus (Rhamphosuchus), koji su svi bili sličnih veličina. Ipak, po svemu sudeći, purusaurus je ipak ostao najveći, pa ga možemo smatrati za kralja svih krokodila.

IZVOR: YT / Jinzo

Autor: redportal.rs

#dinosaurus

#najveći krokodil

#purusaurus