Poslednja 2 ustava doneta su nakon državnih udara 1961. i 1982. godine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da je Turskoj potreban novi ustav koji će biti za razliku od prethodnih biti "građanski".

U toku televizijskog obraćanja, Redžep Tajip Erdogan je govorio o poslednja 2 ustava usvojena 1961. i 1982. godine koji su bili posledica državnih udara. Erdogan je takođe naveo da su ovi ustavi ostavili neizbrisiv trag vojnih tutora i da je potrebna izmena.

Došlo je vreme da Turska debatuje o novom ustavu. U rad na novom ustavu moraju da budu uključeni svi i da nacrti budu izneseni pred narod. Samo ako sve bude transparentno novi ustav može da dobije potvrdu naroda.

Vojska je od sekularizacije Turske još iz perioda Ataturka bila garant poštovanja načela koje je uspostavio rodonačelnik moderne Turske. Kada god bi neki vladar pokušao da ode u pravcu islamskog fundamentalizma, vojska bi tog vladara svrgla sa vlasti što se u prošlom veku dešavalo nekoliko puta. Poslednji pokušaj vojske da uradi tako nešto završio se bezuspešno 2016. godine.

Od tada Erdogan koncentriše sve veću vlast u svojim rukama, dok su obračuni sa "zaverenicima" i opozicionim novinarima nemilosrdni. U toku 2018. godine, Turska je prešla iz parlamentarnog u predsednički sistem koji najveću količinu moći daje baš Erdoganu. Na ustavnom referendumu koji je tada organizovan, izmenjeno je nekoliko članova ustava iz 1982. godine. Te izmene danas Erdogana čine neprikosnovenim vladarom Turske.

Autor: Redportal.rs

#Erdogan

#Turska

#Ustav