Bio je zaljubljen u Anku ali zbog različite vere i njenog siromaštva njihova ljubav nije opstala.

Aleksa Šantić rođen je 1868. u Mostaru koji se tada nalazio u Otomanskom carstvu. Rođen je u trgovačkoj porodici. Imao je braću Jeftana i Jakova i sestru Persu. Završio je trgovačke škole u Trstu i Ljubljani.

Po završetku školovanja vratio se Mostar, ali u gradu je naišao na neku učmalost i slomljen duh zbog neuspeha hercegovačkog ustanka protiv Austrije. Radio je u porodičnoj fimi, vodio knjige, međutim ljubav prema poeziji je bila jača pa je nekoliko godina posle otpočeo pisanje.

Bio je zaljubljen u Anku Tomlinović, kćerku siromašnog fotografa. Zbog različite vere, ali i Ankinog siromaštva, bio je primoran od strane porodice da je zauvek napusti.

Ljudi kojima se Šantić divio su srpski pesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanoć Zmaj. Pisao je za nekoliko časopisa, Bosanska vila, Javor, Otadžbina, Srđ, osnovao je i pevačko društvo Gusle a kada je osnovan časopis Zora bio je jedan od urednika. Bio je predstavnik Mostara u Narodne organizacije, međutim već sledeće godine, 1908, Šantić kreće zdravstveno da oboljeva.

Za vreme aneksione krize u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Svetozarem Ćorovićem i Nikolom Kašikovićem odlazi u Italiju stavljajući se srpskoj vladi na raspolaganje, to će isto učini i početkom Balkanskih ratova. Kada su ga austrijske vlasti proterale iz Mostara otišao je da živi u Konjic.

Tokom života je objavio veliki broj dela, najpozantija su: Hasanaginica, Na starim ognjištima, Anđelija, Nemanja i Pod maglom. Najpoznatije Šantićeve pesme su: Emina , Ne vjeruj, Ostajte ovdje, Pretprazničko veče, Što te nema?, Veče na školju, O klasje moje, Moja otadžbina, Mi znamo sudbu, Boka, Pod krstom, Kovač.

Po životu Alekse Šantića snimljen je film Moj brat Aleksa

IZVOR: YT / Gervasius Twinkleminkleson

Aleksa Šantić preminuo je od tuberkuloze 3. februara.1924, sahranjen je u Mostaru na Novom groblju. Po njemu mnogo ulica i škola u Srbiji i Republici Srpskoj nose ime, ima spomenike u Mostaru i u Beogradu, na Kalemegdanu.

Foto: City Televizija BiH HD

Autor: redportal.rs

#Mostar

#Srbija

#poezija

#šantić